NRCS bereikt akkoord reparatieproces met Tap Basi Mac-Nack
30 Jan 2023, 22:50
foto
Armand zunder, voorzitter NRCS.


Na intensief intern overleg heeft de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) een akkoord over het traditioneel geestelijke helings- en begeleidingstraject van het reparatieproces bereikt met het Tap Basi Ramon Mac-Nack Wenti Instituut Kunjhe Akata, zegt voorzitter Armand Zunder. NRCS heeft de traditionele genezer gevraagd de regie en coördinatie van het traditioneel geestelijke en helingsgedeelte van het reparatieproces op zich te nemen. Hem is gevraagd om heel nauwkeurig een team samen te stellen dat zal bestaan uit zeer gerespecteerde personen uit de Inheemse en Afrikaanse gemeenschap. Mac Nack draagt sedert 2017 de ere titel Tap Basi, wat leermeester der leermeesters betekent.

Op 19 december vorig jaar heeft de Nederlandse premier Mark Rutte in een eenzijdige verklaring erkend dat slavenhandel en slavernij misdaden zijn geweest tegen de menselijkheid. Voor de NRCS was dit geen nieuws, maar meer een bevestiging van de ex-kolonisator zelf. In Suriname zijn er in ieder geval gedurende een paar honderd jaar ernstige en afschuwelijke misdaden tegen de Inheemse en Afrikaanse bevolking door voorvaderen van de huidige Nederlanders gepleegd.

In die periode van de slavernij zijn tientallen miljarden euro uit Suriname in Nederland aan grondstoffenwaarde geïmporteerd, terwijl de tot slaaf gemaakten niet zijn uitbetaald voor hun arbeid. Bovendien is de Surinaamse economie na de ineenstorting van de commerciële plantage-economie in een uitgemergelde situatie achtergelaten. Premier Rutte heeft overigens niet nagelaten om te wijzen op het feit dat de gevolgen van die gepleegde misdaden in de periode van de slavenhandel en slavernij nog steeds doorwerken in het hier en nu van de nazaten van deze groepen, stelt Zunder.

De misdaden zijn duurzaam met voorbedachte rade gepleegd en hebben de Inheemsen en de Afrikanen tot in de geest diep geraakt. De reiniging en heling van de innerlijke pijn en de desoriëntatie zullen dan ook tot diep in de geest op traditionele wijze door deskundigen moeten worden aangepakt. De NRCS heeft vanuit deze optiek het instituut van  Mac-Nack gevraagd om de regie en coördinatie van de geestelijke aspecten te leiden en uit te voeren, opdat er een geestelijke bewustwording, herstel en balans wordt bewerkstelligd onder zowel de Inheemse en Afrikaanse nazaten van de voormalige tot slaafgemaakten alsook de Nederlandse nazaten van de voormalige kolonisator.

Het team van Mack-Nack bestaat onder meer uit personen die de traditionele geestelijk zorg en helingsprocessen zullen uitvoeren in Suriname (11 personen), personen die aan de Zeeland/Amsterdam missie zullen deelnemen (20 personen) en personen van de Nederlandse tak van het Tap Basi Ramon Mac-Nack Wenti Instituut in Nederland (7 personen).

Het traject start in februari in Suriname. Op diverse historische plekken in Suriname zullen er plechtige traditioneel geestelijke ceremonies worden uitgevoerd. In april 2023 zal het team van Mac-Nack in het centrum van de Nederlandse slavenhandel, de provincie Zeeland (de stad Middelburg) een traditionele geestelijke ceremonie uitvoeren, waarna in Amsterdam (het commerciële centrum van het Nederlandse slavernijverleden) een grote Winti Prey zal worden georganiseerd. Details van het gehele traditionele geestelijke programma zullen binnenkort bekend worden gemaakt.

De NRCS is inmiddels al in 2022 met een bewustwordingstraject over het reparatieproces begonnen. De achterstandswijken in Paramaribo, Wanica en de overige districten en politieke partijen, zullen worden afgewerkt. Tijdens bezoeken aan de dorpen van Inheemse en tribale volkeren zal met de burgers worden gesproken over de diverse onderdelen van het reparatieproces. De bedoeling is dat op 1 juli 2023 de vorderingen zover zullen zijn dat dan op plechtige traditioneel geestelijke wijze de door Rutte op 19 december 2022 uitgesproken excuses, kunnen worden aanvaard.

Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June