Prof. Dennis Mans ontvangt Power Person Award 2022
04 Jan 2023, 04:48
foto
Hoogleraar Dennis Mans met zijn award 'Power Person 2022'. Hij is onderscheiden door stichting Herstel Democratie.


De stichting Herstel Democratie, die in 2018 te Amsterdam is opgericht, heeft dinsdag haar vijfde Power Person Award uitgereikt. Na een maandenlange selectie is besloten om de award Power Person 2022 toe te kennen aan Dennis R.A. Mans, hoogleraar (emeritus) aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De award wordt uitgereikt aan een persoon in Suriname die in woord en geschrift zijn of haar kennis en kunde met de samenleving deelt en daarmee de democratische rechtsstaat sterker maakt.

De stichting is van mening dat Democratie en Wetenschap een belangrijke relatie hebben met elkaar, waarbij erop moet worden toegezien dat wetenschappelijk onderzoek zo onafhankelijk mogelijk van politieke belangen alsook van het binnenlands en buitenlands bedrijfsleven wordt verricht. Mans is zeer ingenomen met de onderscheiding die hem werd uitgereikt door de vertegenwoordigers van de stichting in Suriname, Robby (Rappa) Parabirsing en Umberto Sriram.

Dennis Mans (geboren op 16 oktober 1955 te Paramaribo) slaagde in 1974 van het toen nog zesjarige Mr. dr. J.C. de Miranda Lyceum, afdeling gymnasium-bèta. In 1984 studeerde hij af als medisch bioloog bij de toenmalige subfaculteit Biologie van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1986 promoveerde hij op het proefschrift Mechanism of action of etoposide (Etoposide is een chemische stof die remmend werkt op de groei van kankercellen).

Mans vertrok in 1992 naar Brazilië alwaar hij nauw was betrokken bij de opzet van twee wetenschappelijke instituten die zich toelegden op de ontwikkeling van nieuwe middelen tegen kanker, gebaseerd op planten uit het Amazonegebied. In die periode heeft hij verscheidene artikelen op het gebied van kankeronderzoek en medicinale planten gepubliceerd en een aantal PhD en MSc-kandidaten begeleid.

De wetenschapper keerde in 2000 terug naar Suriname en werd als hoofddocent aangesteld bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij startte onmiddellijk met het in kaart brengen van kanker in Suriname en met een grootschalig project naar de therapeutische waarde van medicinale planten. Beide onderzoeksprogramma’s hebben een relatief groot aantal publicaties opgeleverd en worden nog steeds voortgezet.

Mans werd in 2001 hoofd van de discipline Farmacologie van de Faculteit der Medische Wetenschappen. In 2006 werd hij benoemd tot lector bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname. En in 2008 aanvaardde hij het hoogleraarschap bij die Universiteit op de leerstoel Farmacologie, met bijzondere aandacht voor planten met medicinale eigenschappen.
Hoewel hij sinds enkele maanden met emeritaat (pensioen) is, coördineert professor Mans nog steeds wetenschappelijk onderzoek naar verscheidene aspecten van Surinaamse medicinale planten, begeleidt hij enkele PhD, MSc en BSc-kandidaten en verzorgt hij colleges aan de Faculteit der Medische Wetenschappen. Zijn wetenschappelijke productie omvat op dit moment meer dan 120 peer-reviewed artikelen (dat zijn streng beoordeelde artikelen voor publicatie in wetenschappelijke vaktijdschriften) en meer dan 400 presentaties op wetenschappelijke bijeenkomsten, gastcolleges en lezingen.

In zijn dankwoord stelde Mans dat het dragen van een academische titel een belangrijke verworvenheid is, maar dat deze ook grote verantwoordelijkheden met zich meebrengt. De academicus is een voorbeeldfiguur in de samenleving en dient als zodanig integer (eerlijk, rechtschapen) te zijn en naar eer en geweten te handelen, zowel binnen zijn beroepskring als daarbuiten.
Bijvoorbeeld: de academicus die hoogleraar wordt, dient die benoeming te hebben verkregen op basis van een eigen wetenschappelijk en sociaal-maatschappelijk relevante onderzoekslijn waarover regelmatig verslag is en wordt gedaan in vakbladen, op congressen en zelfs in de reguliere pers. 

Wereldwijd en helaas ook in Suriname zijn er academici die hun CV ‘oppoetsen’ door zichzelf academische titels, diploma’s en andere verworvenheden toe te kennen die men niet kan aantonen, of meeliften met publicaties waar men nauwelijks aan heeft bijgedragen, op oneigenlijke en onethische wijze gebruik maakt van onderzoeksfondsen, en nog een aantal gedragingen die als fisti prodo (pronken met andermans veren) en misschien zelfs als wetenschapsfraude zouden kunnen worden gekenmerkt. 

Mans gaf ten slotte mee dat het bedrijven van wetenschap, net als het functioneren in alle andere geledingen van een democratische samenleving, staat en valt met de mate van integriteit van de wetenschappers en de kritische opstelling van de gemeenschap.
“Vermijd handelingen en gedragingen die je in verlegenheid zouden brengen indien men er achter zou komen”. En:
“Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook niet waar”. Wijze woorden van professor Dennis R.A. Mans, die door de Stichting Herstel Democratie is uitgeroepen tot Power Person 2022.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May