Jogi wil grondige aanpak rattenplaag in Nickerie
28 Dec 2022, 00:58
foto
Dode ratten in rijstvelden en dammen in Nickerie. De rattenplaag is bijzonder ernstig. Er is een gerichte aanpak van het probleem nodig om niet meer ellende te veroorzaken.


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft zich in het weekend georiënteerd op de rijstvelden in Nickerie. "De rattenplaag is bijzonder ernstig. Bij het onjuist bestrijden van de ratten kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan", zegt de volksvertegenwoordiger. Hij merkt op dat er overal dode ratten liggen. Planten zijn aangetast. Indien niet de juiste middelen en dosering wordt gebruikt bij de bestrijding, kan het gif opgenomen worden in de padiekorrels met alle gevolgen van dien.

Het is belangrijk dat het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) met goede voorlichting komt naar de boeren. Minister Parmanand Sewdien was zondag in Nickerie. Hij heeft kunnen constateren dat het om een ernstig probleem gaat. Besloten is om als eerste aanzet, een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel te gebruiken tegen de rattenplaag. Het middel genaamd Rodenticyde zal in bepaalde hoeveelheden op de dammen van de landbouw arealen geplaatst moeten worden om de ratten te bestrijden.

Jogi vindt dat het liefst LVV het middel aan de boeren moet verstrekken en hen goed voorlichten over het gebruik. Deze operatie zou onder toeziend ook moeten gebeuren van deskundigen. Gecontroleerd moet worden dat het juiste bestrijdingsmiddel wordt gebruikt. De aangepaste planten en padie wordt ook gegeten door onder andere koeien. Voorkomen moet worden dat er nadelige effecten ontstaan.

De volksvertegenwoordiger merkt op dat het om een crisissituatie gaat. Er zijn boeren die de padie niet meer afoogsten omdat de planten aangetast zijn. Daardoor kunnen ze ook besluiten dat ze de ratten op hun arealen niet bestrijden. Er is een gerichte aanpak nodig om de rattenplaag tot het verleden te laten behoren, zegt Jogi. Omdat de afgelopen seizoenen er veel geregend heeft, hebben de ratten zich enorm kunnen vermenigvuldigen. Het is volgens het Assembleelid van groot belang om het probleem gericht en grondig aan te pakken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May