Asoiti wil goede agrarische samenwerking met buurland
08 Dec, 10:44
foto
Cyrano Asoiti en Steven Pinas hebben een intentieverklaring getekend voor samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana.


Cyrano Asoiti, voorzitter van Coöperatief Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne, maakt zich sterk voor om de agrarische samenwerking met Frans-Guyana te intensiveren. Hierdoor worden mogelijkheden gecreëerd voor een grotere afzetmarkt van producten. Woensdag is een intentieverklaring getekend met de Association Surinamaise pour L’Integration en Guyane (ASIG) in hotel Torarica.

Deze samenwerkingsovereenkomst tussen de Ngo's heeft als voornaamste doelen het opgang brengen, helpen ontwikkelen en het  intensiveren van de samenwerking tussen Frans-Guyana en Suriname. Het gaat volgens Asoiti onder andere om de agrarische sector, gemeenschapsontwikkeling, cultuur, capaciteitsversterking, business, afzet, milieu, veiligheid, infrastructuur, grenskwesties en sport. Via netwerken en contacten leggen tussen de Surinaamse en Franse autoriteiten en het bedrijfsleven zal de samenwerking worden geïntensiveerd.

De voorzitters Steven Pinas (ASIG) en Asoiti zijn het over eens dat de private sector een leidende rol heeft in de ontwikkeling van de agrarische- en productie sector. De nadruk wordt gelegd op export en diversificatie van de economie. Echter is het de overheid die volgens Asoiti moet zorgen voor de randvoorwaarden en de nodige begeleiding. De stichtingen willen samen projecten uit te voeren om de scheve ontwikkelingsgroei bij de mensen van de grensrivieren en vooral het binnenland drastisch te doen veranderen.

Op 13 en 14 december wordt er een delegatie verwacht vanuit Frankrijk bestaande uit ondernemers uit de publieke en de private sector om samenwerking verder gestalte te geven. Ook zal worden nagegaan op welke wijze agrarische projecten gefinancierd kunnen worden.
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January