WK: Senegal wipt gastland Qatar uit het WK
25 Nov 2022, 12:11
Famara Diédhiou knikt een hoekschop in het doel, 2-0 voor Senegal. (Foto: AP)

Senegal won het tweede groepsduel met 3-1 van Qatar. In het Althumama stadion moest duidelijk worden wie mocht blijven hopen op een langere deelname aan het WK, aangezien beiden hun openingswedstrijd hadden verloren. Wie had verwacht dat partijen vuurwerk zouden laten zien, kwam bedrogen uit. In een uiterst matig optreden in aanvallend opzicht, sleepten het gastland en de Afrikaanse kampioen zich door de eerste speelperiode heen. Na een cadeautje van de Qatarese defensie mocht Senegal met een 1-0 voorsprong de kleedkamers in.

De wedstrijd kende een uiterst matig begin met hier en daar wat uitbraken, waarbij Senegal in het voordeel was. Qatar kwam in deze fase zo nu en dan op de helft van Senegal. Na ongeveer een half uur spelen leek Senegal dan toch gevaarlijk te worden, maar Ismael Sarr wist zich geen raad met de lange uittrap van doelman Mendy. Naarmate de tijd verstreek kreeg Qatar meer vat op het spel en kwam na ruim dertig minuten gevaarlijk in het Senegalese strafschopgebied, maar volgens de Spaanse arbiter Antonio Mateu Lahoz werd Akram Afir geoorloofd van de bal afgezet. Opmerkelijk genoeg bemoeide de VAR zich er niet mee, terwijl Qatar wel degelijk een strafschop had verdiend.

In het laatste kwartier van deze speelperiode ging Senegal alsnog uitdrukkelijk in de aanval, maar de Qatarese verdediging hield lange tijd stand. In de 41e minuut nam Senegal dan toch de leiding toen Boulaye Dia het cadeautje van de Qatarese verdediging terstond uitpakte: 1-0. Qatar vocht met man en macht om bij een betere tussenstand de interval in te gaan, maar het mocht niet baten.

Meteen na de pauze verdubbelde Famara Diédhiou de Senegalese voorsprong na een hoekschop met het hoofd langs doelman Meshael Barsham te dirigeren: 2-0. Halverwege deze speelperiode nam Qatar het spel over, maar de aanvallers verprutsten de toch al schaarse kansen. In de 67e minuut liet Edouard Mendy zien waarom hij de eerste keus is in het Senegalese doel. Een vrijwel zeker doelpunt van Qatar, verwerkte hij ternauwernood met de vingertoppen tot hoekschop. Naarmate de tijd verstreek kwam Qatar steeds dichter bij een doelpunt, maar de gastheer bleek in de afwerking tekort te schieten.

In de 78e minuut was het dan eindelijk zover. Een diagonale bal vanuit de Qatarese achterhoede werd keurig meegenomen door Ismaeel Mohammed, goed voorgetrokken en door de pas ingevallen Mohammed Muntari, langs doelman Mendy gekopt: 2-1. Vrijwel meteen daarna maakte Bamba Dieng een eind aan alle Qatarese illusies, toen hij een voorzet zakelijk langs doelman Barsham schoot: 3-1. In de slotfase had Qatar nog een paar goede mogelijkheden, maar de aanvallers hadden het vizier niet op scherp. Senegal wint dus van Qatar met 3-1. De gastheer heeft met nul punten uit 2 wedstrijden geen zicht meer op doorstroming naar de volgende ronde.