Bouva: Wanneer krijgen we een minister van Financiën?
26 Nov, 00:58
foto
Assembleelid Melvin Bouva donderdag in De Nationale Assemblee.


Assembleelid Melvin Bouva (NDP) heeft gisteren bij de behandeling van de Wet Productie Krediet Fonds voor de zoveelste keer gevraagd naar de minister van Financiën. De president heeft na het aftreden van ex-minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning nog geen nieuwe minister kunnen benoemen. Intussen worden verschillende wetten behandeld die dit departement regarderen. Ook de waarnemer van Financiën is in vele gevallen afwezig in het parlement.

Bouva stelde vragen over de financiële middelen die in het fonds zullen worden gestopt. Bouva stelde voor om een bepaald percentage van het BBP op te nemen en dat bij wet te regelen. Hij stelde voor een minimaal bedrag van SRD 50 miljoen. Bouva merkte op dat de minister van Financiën verantwoordelijk is voor deze wet, maar dat er geen minister is. “Wanneer krijgen we een minister van Financiën? We hebben dit veel te veel meegemaakt dat er voorbereidingen worden getroffen voor een aantal zaken. Dan komt er een nieuwe minister die alles omdraait. Waarom is het zo moeilijk een minister van Financiën aan te wijzen? Zijn we wel serieus met het bestuur van het land?”, vroeg Bouva.

Ook de wisselkoers blijft alsmaar stijgen en is nu boven de SRD 32 voor de US-dollar. Bouva vroeg wat er met de koers gebeurt. Onder dit klimaat kan je volgens hem zoveel productiefondsen hebben. Het gaat niet lukken, omdat de randvoorwaarden in place moeten zijn. “We gaan geld stoppen in het fonds, maar we gaan het geld niet terugzien”, stelde Bouva.

In dezelfde lijn pleitte Bouva ook voor transparantie en openheid in zaken. Hij vroeg ook naar duidelijkheid over de samenwerking van NV Havenbeheer en Phoenix Development Company voor de bouw van de Port of Nickerie. Volgens hem gaat het om een investeringsbedrag van US$ 5.3 miljard waarvan de afkomst niet duidelijk is. Bouva wees erop dat productie simuleren ook te maken heeft met transparantie, maar dat de regering daarover zwijgt.

Stephen Tsang (NDP) plaatste ook kanttekeningen bij de wet in het licht van het beleggen van overtollige middelen van het fonds. Hij vroeg of er een winstoogmerk is bij het fonds. “Wat als de middelen voor een groot deel belegd worden en er niet genoeg middelen overblijven om ondernemers te ondersteunen?”. Tsang wees erop dat elke goede bankmanager de middelen in de Open Markt Operaties zou zetten, zodat dit binnen enkele maanden verdubbeld. “Wie zal dan nog gaan lenen aan de kmo bedrijven? Dit moet uit de wet”, stelde Tsang.
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January