SDU: Suriname heeft een lange weg te gaan
25 Nov 2022, 16:17
foto


In feite is Suriname een jonge republiek. Het heeft dus weinig baat om naar buiten te kijken, op zoek naar vergelijkingen. Ons land bevindt zich sinds 25 november 1975 als soeverein deel tussen andere landen van de wereld. In staatkundige zin: onafhankelijk. Dat geldt!

SDU houdt daarom aan onszelf de spiegel voor. Wat hebben wij samen ervan terecht gebracht in de afgelopen 47 jaren? Een eerlijk antwoord, alstublieft. Dat duurzaam houdbaar is. Terwijl we naar binnen kijken. “Spiegeltje,…”.

Met de zogeheten “gouden handdruk” van 3,2 miljard Nederlandse gulden heeft het toenmalige moederland de kolonie Suriname losgelaten. Als voer voor de leeuwen, blijkt uiteindelijk; althans, wanneer we uitgaan van de huidige stand van zaken. Bijna een halve eeuw van terugval, schetsend een triest beeld nu van het eens zó schoon Suriname.

Alle rijkdom aan natuurlijke schatten ten spijt. De dwarsdoorsnede van de Surinaamse bevolking heeft daarvan héél weinig geprofiteerd sinds 1975. Dat gegeven hebben we aan onszelf te wijten -als collectiviteit. We hebben onvoldoende gedacht aan de kinderen, die ‘post-srefidensi’ generatie burgers die staan te trappelen van ongeduld om versneld ontwikkeling te beleven. Ontwikkeling die bij hen past als de smartphone.

Aankomende jonge leiders (vrouwen en mannen) moeten méér dan ooit volop ruimte krijgen binnen de politiek om zich waar te maken. Op basis van specifieke kennis en vaardigheden. Zodoende ontstaat plaats voor iedereen om bij te dragen aan de opbouw van het land

De politiek moet in Suriname afstappen van de zogenaamde partijtradities of “heilige huisjes”. Die zijn achterhaald geworden door het rappe tempo van de technologie. De hedendaagse politiekvoering vereist een vernieuwende aanpak.
“…, spiegeltje aan de wand. Wie bezorgt een betere toekomst aan ons land?”

SDU wenst u een bezinningsvolle dag van Srefidensi toe. Maakt u -naar gelang de mogelijkheden- er een aangename onafhankelijkheidsdag van. Suriname heeft nog een lange weg te gaan, uiteraard. Zo jong als we zijn, zal SDU blijven streven naar een geweldige toekomst voor u. Wij geven niet op!
Opo, kondreman…
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November