Spanje in zevende hemel, Costa Rica crasht
23 Nov, 15:02
foto
Marco Asensio viert zijn doelpunt tegen Costa Rica. Uiteindelijk worden het zeven doelpunten voor Spanje. (Getty Images)


Vanaf de kick-off zit het eraan te komen. Het was een kwestie van tijd. Twee voor Ferran Torres en vier voor WK-kampioen 2010 Spanje. Costa Rica is niet in staat om te gaan met het tempo en de precisie van de pass van Spanje wanneer ze naar voren komen. In het Al Thumama Stadium jagen ze al na het eerste half uur schaduwen na. Zeven schoten op het doel, zeven keer raak. Las Rojas maken er 7-0 van.

Spanje laat er geen gras over groeien en in de eerste tien minuten was het al bijna raak. Eerst lepelt Pedri de bal in de loop van Dani Olmo die hem direct voorlangs duwt. Dan schuift Pedri weer goed in en bedient hij Marco Asensio, maar ook hij trapt de bal rakelings naast. De 100e WK-goal van Spanje blijft niet lang uit. 12 minuten in het spel en Olmo wipt de bal subtiel over goalie Keylor Navas.

Dan krijgt een ijverige Jordi Alba alle ruimte op links en brengt hij de bal laag voor het doel. Marco Asensio wordt meteen de 50e doelpuntenmaker van Spanje op het WK. Navas krijgt alleen zijn vingertoppen op de bal; nog voor het eerste half uur staat Las Rojas op 2-0.

Met een superieure Spanje (87% balbezit) kan Costa Rica geen kan uit. Geen enkel schot op doel van Unai Simon die een heel rustige wedstrijd heeft. Als Oscar Duarte Alba in de zestien omvermaait, maakt Ferran Torres er met een simpel hopje 3-0 van vanop de stip. Het feest barst los op de tribunes, de Mexican wave komt op gang.

Als ploegen uit de kleedkamer komen, kreunt Costa Rica opnieuw onder de Spaanse klasseflitsen. Las Rojas is hongerig. Torres moet er serieus voor knokken, maar is tussen drie Costa Ricanen toch de ijverigste en schuift de 4-0 voorbij Navas. Z'n tweede van de avond, en dus zit hij tussen de topschutters op dit WK.

Voor Los Ticos gaat het nu om de trots. Pablo Gavi (75') geeft daar weer een dreun aan met de vijfde voor Spanje. Gavi is de jongste man die voor Spanje uitkomt op een WK. Invaller Alvaro Morata pikt hem uit met een voorzet, Gavi zet zichzelf neer, slaat een volley, snijdt over de bal met de buitenkant van de schoen en stuitert tegen de paal. Mooie techniek, een doelpunt om te bewonderen.

Elke speler van Spanje die het veld opkomt, wil scoren. De vervanger van Pedri, Carlos Soler en de vervanger van Torres, Alvaro Morata, maken de ellende voor Los Ticos ondragelijk. Soler trapt een rebound in de 90e minuut langs Navas die was uitgelopen om te verdedigen. Twee minuten later is het de beurt van Morata, 7-0 in blessuretijd.
Advertenties