Geldontwaarding SRD blijft voortduren; koers blijft hoog
30 Oct 2022, 00:01
foto
De maandelijkse inflatiecijfers afkomstig van het ABS.


De inflatie blijft verder aanwakkeren. De ontwaarding van de SRD is nog steeds gaande. De officieel genoteerde koers door de Centrale Bank van Suriname is SRD 29,76 voor de US-dollar. Er moet meer dan SRD 31 neergeteld worden voor de US-dollar. De gemiddelde koers voor de euro is SRD 28,28. De prijzen van goederen in de winkels blijven de lucht ingaan.

President Chan Santokhi heeft op 14 oktober het Platform Koersstabilisatie ingesteld onder leiding van waarnemend minister van Financiën & Planning, Albert Ramdin. Deze werkgroep heeft drie maanden de tijd om met een pakket van maatregelen te komen om de koers te stabiliseren. Er is tot nu toe niet veel gebeurd binnen het platform, verneemt Starnieuws. De bekritiseerde Open Markt Operaties (OMO's) gaan intussen normaal door, waarbij enerzijds voor korte tijd SRDs worden afgeroomd, maar daartegenover staat dat banken en verzekeraars enorme rentes opstrijken die weer in de economie terechtkomen. De OMO's zijn een van de maatregelen van het Internationaal Monetair Fonds.

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft aangegeven dat de inflatie in september in vergelijking met augustus 3.3% is. Van september vorig jaar tot de afgelopen maand is de SRD met 41,9% ontwaard. De verwachting is dat de inflatie niet onder de 30% zal komen eind van het jaar, zoals was geprojecteerd. De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname voorspelt dat de jaareinde inflatie weer rond de 60% zal zijn.

De gemiddelde prijzen in de bouw in het derde kwartaal 2022 in vergelijking met het tweede kwartaal zijn met 16.2 % gestegen. "Vergelijken we het derde kwartaal van 2022 met het derde kwartaal van 2021 dan zijn de prijzen gemiddeld met 38.4 % gestegen", meldt het ABS. Begrotingen die gemaakt zijn voor het bouwen, zijn allemaal achterhaald door de enorme stijging van de prijzen voor bouwmaterialen. Een pak cement is in enkele maanden tijd gestegen van SRD 180 boven de SRD 280.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May