Haïti: Ziekenhuizen bereiden zich voor op sluiting
28 Sep 2022, 08:37
foto
Mensen rijden op een motorfiets met lege benzinecontainers tijdens een landelijke staking tegen de stijgende brandstofprijzen, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Ziekenhuizen die voor elektriciteit in de hoofdstad van Haïti afhankelijk zijn van door brandstof aangedreven generatoren, hebben gewaarschuwd dat ze gedwongen zouden kunnen worden te sluiten, aangezien een bendeblokkade op de belangrijkste brandstofterminal in Port-au-Prince de onveiligheid in het land verergert. Bendes in Port-au-Prince groeven eerder deze maand loopgraven en blokkeerden de weg naar de Varreux-terminal met zeecontainers om te protesteren tegen de aankondiging van de regering dat ze van plan was de brandstofsubsidies te verlagen vanwege de hoge kosten ervan.

Driekwart van de grote ziekenhuizen in Haïti wordt getroffen door het gebrek aan brandstof, zei het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) deze week in een verklaring, daarbij verwijzend naar gegevens die zijn verzameld door de Wereldgezondheidsorganisatie.

"Sommige ziekenhuizen kunnen geen nieuwe patiënten opnemen en bereiden zich voor om te sluiten. Het bieden van steriele omstandigheden voor medische interventies wordt een steeds grotere uitdaging en het conserveren van vaccins als gevolg van de verstoring van koelketenfaciliteiten is problematisch geworden", aldus UNICEF.

Het voegde eraan toe dat ongeveer 22.100 kinderen onder de vijf jaar, evenals meer dan 28.000 pasgeborenen, het risico liepen om de komende vier maanden geen "essentiële gezondheidszorg" te ontvangen.

Het Bernard Mevs-ziekenhuis in Port-au-Prince zei dinsdag dat het op personeel en diensten bezuinigde als gevolg van het gebrek aan brandstof. "Gezien deze moeilijke en trieste realiteit, kunnen we niet zeggen wanneer het ziekenhuis de normale operaties kan hervatten als dit tekort aanhoudt", zei het ziekenhuis in een verklaring die op Facebook werd gedeeld.

"We hopen dat we niet volledig hoeven te sluiten", zei het ziekenhuis en riep om hulp bij het verkrijgen van extra dieselvoorraden.

Haïti heeft te maken gehad met toenemend bendegeweld nadat de moord op president Jovenel Moise in juli vorig jaar het land in een nog diepere politieke instabiliteit heeft gestort. Het geweld is enorm toegenomen in Port-au-Prince terwijl gewapende groepen strijden om de controle, waarbij internationale hulporganisaties waarschuwden dat de voedselonzekerheid zou verergeren als gevolg van de aanslagen.

Een functionaris van het Wereldvoedselprogramma zei maandag dat VN-agentschappen en non-profitorganisaties tijdens het geweld voor ongeveer 6 miljoen dollar aan hulpgoederen zijn kwijtgeraakt.

Half september kondigden de Haïtiaanse autoriteiten ook aan dat de gasprijs meer dan verdubbelt, met iets kleinere stijgingen voor diesel en kerosine. De verhuizing leidde tot grote protesten in verschillende steden, omdat demonstranten zeiden dat ze al worstelden met stijgende kosten van levensonderhoud.

De elektriciteitsvoorziening van het net van Haïti is zo onstabiel dat de meeste bedrijven en kantoren hun activiteiten niet kunnen handhaven zonder stroomvoorziening door dieselgeneratoren.

Vanwege een gebrek aan stroom moest radiostation Magik 9 dinsdag de ochtendprogrammering stopzetten terwijl het interviews afnam over de kritieke situatie die werd veroorzaakt door brandstoftekorten, schreef een van de directeuren van het station op Twitter.

Ongeveer 30 procent van de antennes die worden geëxploiteerd door Digicel, de grootste provider van mobiele telefoons van Haïti, had geen brandstof meer, schreef Digicel-voorzitter Maarten Boute dinsdag op Twitter.

In een brief van 23 september en gedeeld op sociale media, zei de voorzitter van Fondation Saint-Luc, een organisatie die gezondheidsdiensten aanbiedt in Haïti, dat twee ziekenhuizen en een fysiotherapiecentrum gedwongen zouden kunnen worden te sluiten omdat hun noodbrandstofreserve bijna op was. "Als er geen onmiddellijke reddingsoperatie komt, hebben we weinig andere keuze dan de gezondheidszorg in de twee ziekenhuizen (Saint-Luc en Saint-Damien) en het Sainte Germaine Physiotherapy Centre te sluiten", zei pater Richard Frechette.

Ulrika Richardson, ingezetene en humanitaire coördinator van de VN in Haïti, zei in de UNICEF-verklaring van maandag dat "levens verloren gaan in Haïti omdat ziekenhuizen geen toegang hebben tot brandstof".

"Als deze situatie aanhoudt, dreigen levensreddende diensten tot stilstand te komen, ook voor zwangere vrouwen, pasgeborenen en kinderen, maar ook voor personen die lijden aan trauma's en andere levensbedreigende aandoeningen."
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November