Herhaalde hittegolven veroorzaken chaos in Europa
12 Aug, 12:05
foto
Het La Vinuela stuwmeer nabij Malaga in Zuid-Spanje. Hittegolven eisen hun tol in grote delen van Europa.


West-Europa strijdt om de gevolgen van extreme hitte en droogte het hoofd te bieden, met bosbranden die evacuaties veroorzaakten in Frankrijk en Italiaanse boeren die tot 80% van hun oogst verloren als gevolg van ernstige droogte. Na dagen van strijd, zagen Franse brandweerlieden donderdagmiddag de eerste tekenen van vertraging bij branden in de zuidwestelijke regio van Gironde.

"De brand groeide overdag niet erg, ondanks een zeer lage luchtvochtigheid en hoge temperaturen, vooral dankzij de gecombineerde werking van de ter beschikking gestelde middelen", zei Marc Vermeulen, brandweerchef van Gironde, op een dagelijkse persconferentie.

De situatie blijft echter moeilijk, zeiden ambtenaren. De branden in de Gironde hadden donderdagmiddag 7.400 hectare bos verschroeid en 10.000 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied. Volgens Martin Guesperau, adjunct-commissaris voor defensie en veiligheid in de prefectuur Nouvelle-Aquitaine, heeft de brand een omtrek van 40 kilometer, waarvoor veel mankracht nodig is.

Frankrijk heeft donderdag het EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd, waardoor andere EU-lidstaten hun middelen naar het land kunnen omleiden. De eerste groep Duitse brandweerlieden is al ter plaatse en naar verwachting zullen Roemeense teams later arriveren. Daarnaast worden vrijdag brandweerlieden uit Polen en Oostenrijk verwacht. In totaal zullen de vier landen volgens Guesperau 361 brandweerlieden en 101 voertuigen sturen om te helpen.

Twee blusvliegtuigen uit Italië zullen ook op vrijdag aankomen, bovenop de vier vliegtuigen die donderdag vanuit Griekenland en Zweden zijn verzonden, voegde Guesperau eraan toe.

"Vandaag profiteren we ten volle van de Europese solidariteit", zei de Franse premier Élisabeth Borne eerder donderdag tegen verslaggevers tijdens een bezoek aan de stad Hostens, die in het hart van de Gironde-branden ligt. Meer dan de helft van de branden dit jaar deed zich voor in de Gironde.

Bosbranden in Frankrijk zijn deze zomer bijzonder gewelddadig geweest en woedden in het zuiden en zuidwesten van het land, terwijl ze ook opdoken in de regio's Normandië en Bretagne - verder naar het noorden dan normaal. Branden hebben sinds 10 juni 41.400 hectare in Frankrijk in de as gelegd, een enorme toename vergeleken met de 2.040 hectare die in dezelfde periode vorig jaar verloren ging, vertelde de persdienst van de afdeling civiele veiligheid van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken aan CNN.

Italië, Spanje en het VK hebben ook te lijden
In Italië hebben boeren in sommige delen van het land dit jaar tot 80% van hun oogst verloren als gevolg van extreme weersomstandigheden, zei de landbouwvereniging Coldretti donderdag. Droogte heeft ertoe geleid dat de bodem de regen van de afgelopen stormen niet heeft kunnen opnemen, wat heeft geleid tot overstromingen en aardverschuivingen, aldus Coldretti.

Hagel was "de ernstigste klimatologische gebeurtenis vanwege de onomkeerbare schade die het aan de gewassen heeft toegebracht", zei de vereniging, eraan toevoegend dat "het in een paar minuten het werk van een heel jaar kan vernietigen." De landbouwvereniging schat de schade op meer dan 6 miljard euro (US$ 6,2 miljard), gelijk aan 10% van de jaarlijkse landbouwproductie van Italië.

Elders in de Middellandse Zee heeft het Spaanse nationale weerbureau AEMET gewaarschuwd voor hoge temperaturen in heel Spanje, terwijl de hittegolf op het schiereiland aanhoudt. Voor donderdag golden er hittewaarschuwingen in verschillende delen van het land, met de grootste concentratie van getroffen gemeenschappen in de noordoostelijke regio's van Spanje, vlakbij de grens met Frankrijk. Volgens AEMET zullen de temperaturen naar verwachting oplopen tot 40C.

Voor de meeste delen van het land gelden voor vrijdag hittewaarschuwingen en in het noordoosten en zuiden van Spanje worden maximumtemperaturen van meer dan 40 graden Celsius verwacht.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft ook weer een week te maken met hoge temperaturen, waarbij de London Fire Brigade donderdag de Britse hoofdstad omschreef als "tinderbox dry" terwijl brandweerlieden deze zomer vechten tegen "ongekende" toename van grasbranden in de stad. Brandweerlieden hebben in de eerste week van augustus 340 gras-, afval- en open landbranden bestreden, vergeleken met 42 branden in diezelfde week vorig jaar, wat overeenkomt met een achtvoudige toename, zei de brigade in een verklaring.

De brandweerchef vroeg Londenaren om geen barbecues te houden in open ruimtes of op balkons, hun afval veilig weg te gooien en sigaretten goed te doven.

Het Britse Met Office heeft dinsdag een "amberkleurige waarschuwing voor extreme hitte" afgegeven voor delen van Engeland en Wales. De waarschuwing is van kracht van donderdag tot en met zondag met 'mogelijke gevolgen voor het gezondheidsvervoer en de infrastructuur'.

Verwacht wordt dat de temperaturen op vrijdag en zaterdag zullen pieken en volgens de verklaring "waarschijnlijk" de lage tot midden 30 graden Celsius zullen bereiken.
Advertenties