Mexico en Venezuela sturen hulp naar Cuba
07 Aug 2022, 06:49
foto
Het vuur dat door blikseminslag begon bij de brandstofopslagtanks in Matanzas, Cuba, woedt al twee dagen.


Een enorme door olie gevoede brand woedde zaterdag voor een tweede dag in de buurt van Cuba's supertankerhaven in Matanzas. Mexico en Venezuela hebben teams gestuurd om te helpen de brandhaard te bestrijden. Aan de andere kant accepteerde Cuba een Amerikaans aanbod van niet-gespecificeerd "technisch advies".

Vrijdagavond sloeg de bliksem in op een van de acht opslagtanks in de faciliteit 130 km ten oosten van Havana. De hitte van de brand bereikte zaterdag een tweede tank en de wind blies de vlammen gevaarlijk dicht bij een derde.

"We zijn de regeringen van Mexico, Venezuela, Rusland, Chili ... die onmiddellijk materiële hulp hebben geboden in het licht van deze complexe situatie zeer dankbaar", tweette de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel. "We waarderen ook het aanbod van technisch advies uit de VS", zei hij.

De Cubaanse autoriteiten zeiden dat ten minste 121 mensen gewond raakten bij de tweede explosie, van wie 36 nog in het ziekenhuis lagen, waarvan vijf in kritieke toestand. Eén persoon werd als dood vermeld en 17 brandweerlieden werden vermist. Meer dan 1.000 burgers werden geëvacueerd uit het gebied.

"Er was gisteren (vrijdag) rond 20.00 uur een zeer grote explosie en vandaag (zaterdag) om 05.00 uur een tweede explosie die zo groot was dat hij het gebied verlichtte als de zon", zei de lokale inwoner Alfredo Gonzalez.

Diaz-Canel bezocht de scène rond middernacht en keerde terug om de zaterdag door te brengen met het coördineren van de aanpak, terwijl de door de staat gerunde televisie live verslag uitbracht van de zich ontvouwende ramp.

Voor de tweede ontploffing plaatste Diaz-Canel op Twitter dat eerstehulpverleners "probeerden de verspreiding van de vlammen en het morsen van brandstof te voorkomen" in de baai van Matanzas.

Militaire helikopters dumpten zeewater op nabijgelegen opslagtanks toen rook Havana bereikte en bewoners werden gewaarschuwd zure regen te vermijden.

Cuba heeft dagelijks te kampen met stroomuitval en brandstoftekorten. Het verlies van brandstof en opslagcapaciteit zal de situatie waarschijnlijk verergeren die de afgelopen maanden tot kleine lokale protesten heeft geleid.

Jorge Pinon, directeur van de Universiteit van Texas in Austin's Latijns-Amerika en Caribisch Energie- en Milieuprogramma, zei dat het gebied acht grote tanks had met elk een capaciteit van 300.000 vaten. "Het gebied is een overslagpunt voor brandstof naar verschillende thermo-elektrische centrales, niet alleen die in de buurt, dus dit kan heel slecht nieuws zijn voor het elektriciteitsnet", zei hij.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May