Mathoera: Met fake reçu's SRD 40.9 miljoen uitbetaald
13 Jul 2022, 00:00
foto
Minister Krishna Mathoera gaat in op vragen over de ontdekking van fraude met betaalopdrachten.


Minister Krishna Mathoera (Defensie) bevestigt namens de regering dat SRD 40.9 miljoen op 25 april en 14 juni onterecht is gestort op een rekening. Het gaat volgens haar om fake reçu's die opgemaakt zijn. "Deze zijn niet van het ministerie van Financiën afkomstig", benadrukte Mathoera dinsdagmiddag in De Nationale Assemblee. Assembleelid Melvin Bouva (NDP) heeft deze kwestie aangezwengeld. Volgens hem gaat het om honderden miljoenen die verduisterd zijn.

Op 27 juni is nog eens een keer een betaalopdracht van SRD 20 miljoen aangeboden aan de Centrale Bank van Suriname vanuit de rekening van Financiën & Planning. Op 28 juni is dit aan het licht gekomen en werd de opdracht terstond geblokkeerd, meldt het ministerie van Financiën & Planning in een persbericht. De procuratiehouders hebben aangifte gedaan bij de afdeling Fraude van de politie. Mathoera merkt op dat het hier gaat om fraude, maar zij vindt dat er niet gespeculeerd moet worden. Het resultaat van het onderzoek moet worden afgewacht.

Bouva voert aan dat er "gefrommeld en gesjoemeld" is. Het gaat volgens hem om veel meer geld. Hij verwacht van de regering dat De Nationale Assemblee geregeld geïnformeerd moet worden over de ontwikkelingen in deze zaak. Assembleelid Patricia Etnel (NPS) wijst erop dat het De Nationale Assemblee is die de begroting goedkeurt. Elke cent moet worden verantwoord. Harriet Ramdien (VHP) wil dat er transparantie moet zijn, zij wil weten wat er gebeurd is. Ook Rabin Parmessar (fractieleider NDP) haalt aan dat er geen transparantie is in zoveel zaken. De gevraagde documentatie wordt niet verstrekt. Ebu Jones (NDP) en BEP fractieleider Ronny Asabina benadrukken eveneens dat er meer vragen zijn dan antwoorden die gegeven zijn. De Wet Openbaarheid van Bestuur moet zo gauw mogelijk worden behandeld. Ook Obed Kanapé (fractieleider ABOP/PL) wil een diepgaand onderzoek.

Minister Mathoera onderschrijft dat SRD 40.9 miljoen een groot bedrag is. Zij benadrukt nog een keer dat het gaat om namaak betaalopdrachten, fake reçu's. Ze zijn niet van Financiën afkomstig. Zij beaamt dat er meer vragen zijn dan antwoorden. Het onderzoek dat gaande is moet de vragen beantwoorden. De regering heeft volgens Mathoera geen reden om iets te verbergen.

Na een schorsing aangevraagd door de NDP fractie, stelt Bouva dat er wel betalingsopdrachten zijn gegeven. Hij voert aan dat het om een grootscheepse fraude gaat en dat er koppen moeten rollen. De Comptabiliteitswet en de Anti-corruptiewet zijn duidelijk overtreden. Mahinder Jogi (VHP) benadrukt dat de minister duidelijk heeft gesteld dat er geen betaalopdrachten vanuit Financiën zijn gegeven. Mensen proberen volgens hem een andere draai aan de zaak te geven.

Asabina constateert dat "de zaak stinkt aan alle kanten". Zoiets kan volgens hem alleen plaatsvinden in georganiseerd verband. Diverse wetten zijn overtreden. Net als Etnel vindt hij dat De Nationale Assemblee omstandig geïnformeerd moet worden. De zaak moet niet in een doofpot worden gestopt. Etnel wil in de eerstvolgende openbare vergadering verdere informatie van de regering. Zij merkt op dat namen van alle mensen die betrokken zijn, moeten worden gepubliceerd. De regering zal niet wegkomen met verhaaltjes en praten, want dan gaat de bom barsten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May