Vervalste betaalopdrachten CBvS; Bouva onthult
12 Jul 2022, 15:28
foto
Assembleelid Melvin Bouva vandaag in De Nationale Assemblee.


Bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is een vervalste betaalopdracht ter waarde van SRD 20 miljoen op 27 juni is aangeboden. Dit ter afschrijving van de rekening van het ministerie van Financiën en Planning. Op 28 juni is dit aan het licht gekomen en werd de opdracht terstond geblokkeerd. Assembleelid Melvin Bouva (NDP) heeft vanmiddag in De Nationale Assemblee deze kwestie aangekaart. Volgens hem gaat het om honderden miljoenen die zijn verduisterd. Kort na de onthulling van Bouva, is Financiën & Planning met dit bericht gekomen. De regering zal vandaag nog ingaan op deze kwestie heeft vicepresident Ronnie Brunswijk toegezegd.

Door de CBvS is vervolgens aangegeven dat er eerder twee andere vervalste betaalopdrachten waren aangeboden ten behoeve van dezelfde persoon. Deze opdrachten waren wel uitgevoerd. Het gaat om SRD 14 miljoen (op 25 april) en SRD 26.9 miljoen (op 14 juni).

Daar door deze valse betaalopdrachten afschrijvingen hebben plaatsgevonden van de rekening van het ministerie, is hiervan door de procuratiehouders aangifte gedaan.  De zaak is op dit moment in onderzoek door de politie. In het belang van het onderzoek worden vooralsnog geen nadere mededelingen gedaan over deze kwestie, zegt Financiën in een persbericht.

Bouva praat over een mega fraude schandaal bij het ministerie van Financiën & Planning. Hij heeft informatie dat het gaat om SRD 500 miljoen tot SRD 900 miljoen die verduisterd zou zijn in de periode april-juli. Het zou in georganiseerd verband zijn geschied. Bedragen zouden zijn overgemaakt naar spook aannemers en bedrijven. Op een van de rekeningen is zelfs SRD 100 miljoen te herleiden. "Ik begreep dat deze kwestie reeds in de kleine kamers is besproken en dat er vanuit de justitie een onderzoek is ingesteld", stelde Bouva. Hij wil dat de regering De Nationale Assemblee terstond informeert over deze zaak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May