Guyana wil opheffing regionale handelsbelemmeringen
04 Jul, 23:04
foto
President Irfaan Ali van Guyana bij de opening van de 43e Caricom Staatshoofden Vergadering.(Foto: Ranu Abhelakh)


Handelsbelemmeringen, met name niet-tarifaire belemmeringen, blijven de toegenomen regionale handel belemmeren, maar met een hernieuwde impuls aan de regionale voedselproductie hoopt president Irfaan Ali van Guyana, dat veel van die belemmeringen voor het einde van dit jaar kunnen worden weggenomen. Aan de zijlijn van de 43e Caricom Staatshoofden vergadering vertelde Ali Guyanese media dat technische groepen werken aan het oplossen van deze problemen.

Niet-tarifaire belemmeringen omvatten quota, embargo's, sancties en heffingen die sommige exporten naar Caricom-markten beïnvloeden. "We hopen dat voordat we het laatste kwartaal van dit jaar ingaan, veel van die belemmeringen achter onze rug zullen zijn en we kunnen evolueren naar het vrije verkeer van goederen."

Om deze handelsbelemmeringen met Guyana op te lossen zijn er technische werkgroepen opgericht in Barbados en Trinidad en Tobago (T&T). Met name voor T&T hebben lokale bedrijven geklaagd over het bestaan ​​van fytosanitaire regels die in wezen zijn ingesteld om de Trinidadiaanse landbouwsector te beschermen tegen de mogelijke introductie van ziekten, plagen, toxines of andere verontreinigingen.

President Ali stelde vast dat er tot dusver aanzienlijke vooruitgang is geboekt. Hij benadrukte dat verdere vooruitgang wordt verwacht wanneer er ergens in augustus een forum voor agro-investeringen in Trinidad is, vergelijkbaar met het forum dat onlangs in Guyana werd gehouden.

De focus op gemakkelijkere handel komt naarmate de regio blijft worstelen met een enorme rekening voor voedselimport en stijgende kosten voor voedsel en brandstof te midden van leveringsproblemen als gevolg van de Covid-19-pandemie en de Oekraïne/Rusland-crisis.

Als reactie op deze ellende streeft Guyana - dat de leidende verantwoordelijkheid voor landbouw heeft in het regionale kabinet - een agressieve voedselzekerheidsagenda na. Hierdoor wordt van de Caricom-landen verwacht dat ze de hoeveelheid voedsel die in de regio wordt geproduceerd, aanzienlijk vergroten.

Caricom secretaris-generaal Carla Barnett heeft zaterdag tijdens een persconferentie uitgelegd dat het wegnemen van deze handelsbelemmeringen politieke wil en engagement met technische belanghebbenden zoals havengezondheidsfunctionarissen, douanebeambten en dierenartsen, vereist. Ze stelde echter dat aan het einde van de bijeenkomst in Suriname, de regionale leiders zullen instemmen met het oplossen van veel van de nog bestaande barrières.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August