's Werelds grootste zoetwatervis gevonden in Mekong
21 Jun, 04:44
foto
Wetenschappers zeggen dat de pijlstaartrog van 300 kg de grootste zoetwatervis is die ooit is geregistreerd. (Foto's: Wonders of the Mekong)


De 300 kg zware pijlstaartrog die in de Mekong-rivier in Cambodja is gevangen, is de grootste zoetwatervis die ooit is gedocumenteerd, zeggen wetenschappers. De vis onttroonde de vorige recordhouder, een Mekong-reuzenmeerval van 293 kg die in 2005 in Thailand werd gevangen. Er is geen officiële registratie of database van 's werelds grootste zoetwatervis.

De Mekong is rijk aan biodiversiteit, maar overbevissing, dammen en vervuiling bedreigen het kwetsbare ecosysteem. Het stroomt van het Tibetaanse plateau door China, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam.

"In 20 jaar onderzoek naar gigantische vissen in rivieren en meren op zes continenten, is dit de grootste zoetwatervis die we zijn tegengekomen of die overal ter wereld is gedocumenteerd", zegt Zeb Hogan, een bioloog die leiding geeft aan Wonders of the Mekong, een USAID -gefinancierd natuurbehoudproject.

"Het vinden en documenteren van deze vis is opmerkelijk en een zeldzaam positief teken van hoop, vooral omdat hij plaatsvond in de Mekong, een rivier die momenteel voor veel uitdagingen staat", voegde Hogan toe, die ook een professor is aan de Universiteit van Nevada, Reno.

Het natuurbeschermingsproject werkt samen met de Cambodian Fisheries Administration om een ​​netwerk van vissers op te zetten die de onderzoekers waarschuwen als ze gigantische of bedreigde vissen vangen.

In de nacht van 13 juni belde een lokale visser op het eiland Koh Preah om de onderzoekers te vertellen dat hij een "zeer grote" pijlstaartrog had gevangen - hij bleek 3,98 m lang en 2,2 m breed te zijn. Nadat het dier was toegerust met een akoestisch label om zijn toekomstige beweging te volgen, werd de pijlstaartrog terug in de rivier losgelaten. Het verdween in de modderige wateren van de Mekong rond de schemering toen de maan al aan de hemel stond, zei Hogan. In de lokale Khmer-taal wordt de vis "Boramy" genoemd, wat volle maan betekent.

"De vondst van de pijlstaartrog is het bewijs dat de natuurlijke wereld nog steeds nieuwe en buitengewone ontdekkingen kan opleveren, en dat veel van de grootste waterwezens jammerlijk onderbelicht blijven", zei Hogan.

De gigantische zoetwaterpijlstaartrog is een bedreigde diersoort. Dit is de tweede gigantische pijlstaartrog die door het team is onderzocht sinds mei - de eerste woog 181 kg.

"Als er recordvissen worden gevonden, betekent dit dat het aquatisch milieu nog steeds relatief gezond is. Dit, in tegenstelling tot wat we hebben gezien in plaatsen zoals de Yantgze-rivier, waar wetenschappers het uitsterven van de Chinese peddelvis meldden," zei Hogan. "De diepe poelen van de Mekong ondersteunen het leven ver buiten deze indrukwekkende reuzen. Paaien in deze kritieke habitat produceert elk jaar miljarden vissen die de voedselzekerheid en het levensonderhoud van miljoenen mensen in Cambodja en Vietnam waarborgen."
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July