Column: Politieke Borrelpraat no. 716
29 May, 22:41
foto


“Ik open deze zuipvergadering en degene die mijn financieel beleid aan de kaak stelt, mag geen punt van orde maken.”
“Maar ik wilde zeggen…”
“Als je buiten de microfoon opmerkingen maakt, laat ik je met politie desnoods uit deze borrelbar zetten.”
“Tot zelfs in ons hoogste huis van democratie heersen zo te zien Poetinse muilkorfwetten.”
“Is hun verouderd Huishoudelijk Reglement geeft hun voorzitter die bevoegdheid.”
“Kan dat niet gewijzigd worden, zodanig dat bijvoorbeeld de voorzitter gekozen moet worden uit een voordracht van de oppositie?”
“Nee man, ie law noh? Waar blijft dan de politieke controle op de wetgevende macht?”
“Dit is helaas onze politieke cultuur, ga dat veranderen!”
“Ook dat invloedrijke DNA-leden vastzittende grondzaken van hun aanhangers helpen loskrijgen, want er is toch zoooow een achterstand in het verwerken van de grondaanvragen.”
“En als kadootje mogen die DNA-grondaanvraag-bemiddelaars, genaamd ‘Obetters’, heel legaal, helemaal volgens de procedures, helemaal transparant binnen 4 maanden twee bouwkavels in grondhuur toegewezen krijgen, terwijl anderen tot bijna hun dood op één half zo kleine moeten wachten.”
“Ook dat is deel van onze politieke cultuur geworden: set mi srefi in naam van mijn kiezers.”
“Dit is gewoon die hebzucht die in ons als mens zit en die velen niet kunnen bedwingen.”
“Klopt, maar dat praat dit onbetamelijk gedrag toch niet goed?”
“Ik zie dit bij lopende buffetten, waar mensen zelf mogen opscheppen. Degenen die eerst gaan, nemen de grootste stukken vlees en de meeste grote garnalen.”
“Klopt, en de rest is toch maar van lagere orde en zal maar vechten om de overblijfsels”  
“Ik heb ook zo een voorbeeld. Mijn oudere nicht woont in een duurbetaalde bejaarden-verzorgingsflat, maar krijgt slecht te eten.”
“Hoezo? Krijgt ze bedorven eten of zo?”
“Nee, soep met kipbonjo, rijst met kipbonjo, nauwelijks groenten, brood zonder boter en hard geworden kaas en droge pindakaas, nauwelijks fruit, geen yoghurt, geen neks, maar steeds wordt de huur verhoogd.”
“Is er niet bij de directie geklaagd?”
“Helpt geen sier. Wat blijkt? Tegen etenstijd gaan personeelsleden hun bakjes volscheppen in de keuken. Daar gaan de beste stukken vlees en de meeste groenten.”
“Pe ye wroko, drape yu’m nyan, ook zo een cultuur in dit land.”
“Kijk, ik vind het niet erg dat het personeel ook wat uit de pot eet, maar geef de oudjes eerst, want zij betalen. En wat overblijft, wordt onderling verdeeld, niet andersom.”
“Heren, ik geef jullie de vervoeging van het werkwoord ‘obere’, dat is Kanapeyaans en betekent ‘eerst mezelf zegenen, dan de rest’. Het gaat zo: Obas, obet, obob, obari, obati, obunt.”
“Maar ook het werkwoord ‘sampieren’, dat betekent: ‘ook lekkers krijgen’ kan je vervoegen. Zo: m’e sjampoo, j’e sjampat, ing sjampiert, wi e mare-mara-marusjawsjee, hoezee.”
“Moeten deze grondpakkers onze wetten bespreken en goedkeuren? Och arm volk, rijk aan cultuur en natuur, zwak geworden aan ethiek en moraal.”
“En dit voortrekken bij de gronduitgifte wordt goedgepraat met het argument: ‘die hele ophef is deel van een politieke battle.”
“Daar is wat van waar, want daarom schreeuwt ons Assiesje in DNA dat alle uitgiften aan grond gepubliceerd moeten worden.”
“Alsof dat gebeurde toen sullie met lappen domeingrond gezegend werden, hallooow!”
“Ook dit is een deel van onze politieke cultuur: elke partij regeert over ‘zijn’ ministeries alsof die ‘hun’ partijbezit zijn. Ga ook dat effe veranderen.”
“Ja, want een ‘eer-vorige’ regeeerclub had toch ook achter de Zondagsmarkt te Kwatta op de valreep flink wat kavels onder zichzelf en hun politieke loyalisten verdeeld?”
“Geef het volk daarom zoete dromen zoals fly overs, tramlijn naar Lelydorp, oil and gas, brug over de grensrivier, pakketten vol bijna vervallen producten en dat soort fata morgana’s om ze zoet te houden.”
“Totdat het de spuigaten uitloopt, zoals bij ons volle stuwmeer.”
“Dan gaat die Holle-Bolle-Gijs de populist uithangen op een krutu in Brokopondo om eventjes in een etnische taal ons enig nog redelijk draaiend staatsbedrijf tot de hoofdschuldige van dat onderlopen van dorpen aldaar te verklaren, maar niet de ongebreidelde goudwinning en houtkap, niet die climate change.”
“Is Staatsolie ook de schuldige aan het onderlopen van dorpen aan de boven-Marowijne en de Saramacca?”
“Hij moest daar op die krutu zieltjes winnen sinds hij ter wille van de onbevredigde grondhonger van een familielid eiste dat die poti Poki als grondminister moest opstappen.”
“En ter wille van het in stand houden van de coalitie speelde Chan uiteindelijk mee.”
“Ook dat is een stevige politieke traditie in ons land: het behoud van de coalitie is heilig, al wordt het land daarmee naar de bliksem geholpen.”
“Klopt, maar dat willen wij toch? Daarom stemmen wij steeds dán op de ene, dán op de andere, dán weer op de ene grote politieke boevenbende en niet op kleine partijen met principes en een hoge ethiek en moraal.”
“Ach, welke politieke partij, groot of klein, blijft trouw aan principes, ethiek en moraal als die aan de macht komt?”
“Maar dan zijn wel wat oude opgedonderd.”
“En die nieuwe weten dat ze ook opgedonderd worden als ze te snel in de fout gaan.”
“Ik zeg: politiek is en blijft een yorka-dansi met en tussen de grote kapitaalbelangen.”
“Klopt. En dat leert bijvoorbeeld die Zelenski van Oekraïne nu ook inzien. Zijn ‘vriend’ Mark kan hem niet openlijk zeggen dat er voor de Oekraïne geen plaats is in de Europese Unie.”
“Politiek op hoog niveau van ‘vriend’ Ruttegrutte. Niet openlijk ‘nee’ zeggen tegen Zelenski om zijn vrienden niet tegen je te krijgen, maar ook geen openlijk ‘ja’ om Poetin niet tegen het hoofd te stoten, zolang je nog zuigt van het Russische gas.”  
“Maar aan de andere kant blijven dronken zuiplappen maar met hoge snelheden arme weggebruikers aan flarden rijden.”
“Zolang ‘mensen doodrijden onder invloed’ niet in de strafwet als criminele daad wordt opgenomen en met hoge gevangenisstraffen wordt bestraft, gaan dit soort bezopen moordenaars doorgaan om oude vrouwen en tieners aan flarden te rijden. Is wij willen ze blijven beschermen.”
“Zoals in de USA er maar geen strenge wetten tegen het bezitten van automatische wapens kunnen komen, al worden er nu zelfs onschuldige lagereschoolkinderen door een ziekeling neergeknald.”
“Heren, een dronk ter nagedachtenis aan allen, jong of oud, hier of elders, die vielen onder bezopen of gestoorde moordenaarshand, of die nou een stuurwiel of een rifle in hun handen hadden.”
“Ja, mogen zij in vrede rusten en mogen hun moordenaars voor eeuwig branden in de hel.”

Rappa

Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August