Argentinië verlengt noodtoestand rivierwater Paraná
22 May, 14:42
foto
De Paraná-rivier is op zijn laagst in 78 jaar, wat voor heel wat problemen zorgt in de gebieden die van haar afhankelijk zijn in Argentinië.


De Argentijnse regering van president Alberto Fernández heeft aangekondigd dat ze de noodverklaring met nog eens 180 dagen verlengt in het gebied van de Paraná-rivier, aangezien het waterpeil historisch laag bleef. Argentinië heeft meer dan een jaar geleden, op 26 juli 2021, de waternoodtoestand uitgeroepen.

Door de slechte regenval is de waterstroom van de rivier het laagst geweest in de afgelopen 78 jaar, waardoor de autoriteiten het nodig vonden om decreet 261/2022 uit te vaardigen tot verlenging van de waternood in het stroomgebied van de Paraná. Volgens het document dat in de Staatscourant is gepubliceerd gaat het om de provincies Formosa, Chaco, Corrientes, Santa Fe, Entre Ríos, Misiones en Buenos Aires

Het doel van de maatregel is de civiele bescherming van de getroffen gebieden te waarborgen en maatregelen te nemen om de daaruit voortvloeiende crisis te verzachten.

De Paraná rivier is van het grootste belang omdat het de belangrijkste toegangspoort is voor de Argentijnse export van graan en bijproducten. De bevolking is ook afhankelijk van deze rivier voor hun drinkwater- en rioleringsdiensten.

"Hoewel de lage waterstanden zijn afgezwakt, blijven ze van invloed zijn op de drinkwatervoorziening, de scheepvaart en de havenactiviteiten, de opwekking van waterkracht, de brandstofvoorziening en de economische activiteiten die verband houden met de exploitatie van het bekken", benadrukte het besluit.

Er worden nog steeds "negatieve omstandigheden" voorspeld voor deze gebieden, waar de problemen veroorzaakt door de "aanhoudende droogte" en "slechte weersomstandigheden" naar verwachting zullen aanhouden. In dit scenario heeft het kabinet van ministers de opdracht gekregen om de noodzakelijke "budgettaire herstructurering" uit te voeren om de crisis aan te pakken.

Het document dringt er ook bij de provincies van het stroomgebied op aan om een ​​"speciaal voorlopig tariefstelsel" aan te nemen voor elektriciteit, drinkwater en stadsvervoersdiensten.

Dit is het laagste waterpeil dat in de afgelopen 78 jaar is gemeten in de rivier. Het tekort aan regenval treft ook andere rivieren in de regio, zoals de Paraguay en de Iguazú.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August