Rusland eist herziening sancties om havens Oekraïne te openen
20 May, 03:58
foto
Oekraïne en zijn bondgenoten hebben hun inspanningen opgevoerd om havens te deblokkeren of alternatieve routes te bieden voor de export van zijn belangrijke oogsten van graan, tarwe en maïs. (Foto: Reuters)


Moskou heeft gezegd dat sancties tegen Rusland zouden moeten worden herzien als het gehoor zou geven aan een oproep van de VN om de toegang tot de Oekraïense Zwarte Zee-havens open te stellen, zodat graan kan worden geëxporteerd. Dat meldt het persbureau Interfax.

Oekraïne, een van 's werelds grootste graanproducenten, exporteerde vroeger de meeste van zijn goederen via zijn zeehavens, maar sinds Rusland troepen naar Oekraïne stuurde, is het gedwongen te exporteren per trein of via zijn kleine Donau-havens.

VN-voedselchef David Beasley deed woensdag een beroep op de Russische president Vladimir Putin en zei: "Als je enig hart hebt, open dan alsjeblieft deze havens."

Het Wereldvoedselprogramma van Beasley voedt zo'n 125 miljoen mensen en koopt 50 procent van zijn graan in Oekraïne.

Interfax citeerde donderdag de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Andrei Rudenko: "Je moet niet alleen een beroep doen op de Russische Federatie, maar ook diep kijken naar het hele complex van redenen die de huidige voedselcrisis hebben veroorzaakt en in eerste instantie zijn dit de sancties die door de VS en de EU aan Rusland zijn opgelegd en die de normale vrijhandel belemmeren, waaronder voedselproducten, waaronder tarwe, meststoffen en andere.”

Het besluit van Rusland om bijna drie maanden geleden zijn troepen naar Oekraïne te sturen, heeft Oekraïne verhinderd om zijn belangrijkste havens aan de Zwarte Zee en de Azovzee te gebruiken. Het land heeft zijn graanexport deze maand met meer dan de helft verminderd in vergelijking met een jaar geleden.

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor bijna een derde van de wereldwijde tarwevoorziening. Oekraïne is ook een belangrijke exporteur van maïs, gerst, zonnebloemolie en koolzaadolie, terwijl Rusland en Wit-Rusland – dat Moskou heeft gesteund bij zijn interventie in Oekraïne en ook onder sancties staat – goed zijn voor meer dan 40 procent van de wereldwijde export van potas, de voedingsstof voor gewassen.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July