Boni vereeuwigd op Plantage Frederiksdorp
06 May 2022, 00:37
foto
Bezoekers tijdens de officiele opening van Boni Trail op Plantage Frederiksdorp in het district Commewijne. (Foto's: Diederik Samwel)


Op Plantage Frederiksdorp, aan de rechteroever van de Commewijnerivier, is de Boni Trail geopend. Daarmee is Boni, de legendarische Surinaamse vrijheidsstrijder uit de 18e eeuw, vereeuwigd door middel van een speciaal uitgekapt pad waarlangs zijn levensverhaal in beeld is gebracht. Het vormt naast de tot resort gerestaureerde plantage zelf en het in januari geopende Verhalenmuseum, een extra bezienswaardigheid op Frederiksdorp.

De Boni Trail loopt dwars door het dichte, moerasachtige bos achter de plantage. Aan weerszijden van het pad en op open plekken zijn afbeeldingen op weerbestendige zeildoeken te zien en bordjes met korte verhalen te lezen. Her en der houdt Boni zich schuil achter een boom of hangend aan lianen.


De route begint in Fort Elmina aan de Afrikaanse westkust, waar talloze voorouders werden ingescheept. Vervolgens maakt ook de bezoeker de oversteek over water: al is het geen oceaan maar een kleine kreek. De Boni Trail gaat dan verder met de levensloop van Boni’s moeder die, zwanger van een Hollandse planter, vanuit plantage Barbakoeba het bos in vlucht richting Cottica. Daar wordt Boni geboren die zich al op jonge leeftijd aandient als guerrillastrijder en vanuit Fort Boekoe tientallen jaren aanvallen uitvoert op de plantages in de omgeving.

Sirano Zalman, manager/director van Plantage Frederiksdorp en de drijvende kracht achter de Boni Trail, hoopt dat het project nieuwsgierigheid opwekt: ‘Alle Srananmans zijn verbonden met het vroegere leven op de plantages. Maar hoeveel weten we daar eigenlijk van? We kennen allemaal de plaatjes waarop tot slaaf gemaakte vrouwen in koto en met angisa vrolijk dansend zijn afgebeeld. Daarnaast heeft iedereen de gruwelijke taferelen van John Stedman op zijn netvlies. Met de Boni Trail hopen we de verhalen uit het verleden weer tot leven te wekken.’


De Boni Trail kon worden gerealiseerd binnen de zogenoemde Twinning-faciliteit, de financieringsregeling vanuit de Nederlandse overheid voor projecten in Suriname. Zo kon Plantage Frederiksdorp in 2019 een intensieve samenwerking aangaan met de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ook de Anton de Kom Universiteit heeft zich inmiddels aangesloten bij het project. De officiële opening vond woensdag plaats.

Diederik Samwel
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April