Column: Stemmen op of tegen een partij?
Het thema waarop gemobiliseerd werd is oeroud: wanbeleid van de huidige regering. Personen die een beetje scholing hebben en de politieke ontwikkelingen volgen, zouden zich in ongeloof en sceptisch moeten hebben afgevraagd of de partij die nú mobiliseert niet een flinke hand heeft in de crisis waar wij nu als land in zitten? Heeft zij in 2020 niet een haast failliete boedel nagelaten, terwijl zij in 2010 een vette kas overnam van verantwoordelijke bestuurders? Is het niet haar minister van Financiën die op de vlucht sloeg uit vrees voor straf voor zijn financieel monetair wanbeleid? Maar sommige mensen zijn kort van memorie, hebben te weinig scholing of laten zich in ruil voor een bordje linzensoep alles op de mouw spelden.
Actueel is overigens de vraag hoe lang wij nog zullen vallen of willen sterven voor één man, zoals een geestelijk leider vanuit hetzelfde Ocer het Surinaamse volk vroeg. Hopelijk dat die geestelijke en zijn volgelingen nu wijs geworden zijn, nadat ze gezien hebben wat één man de wereld kan aandoen met zijn dwaze oorlog tegen Oekraïne. Het is te hopen dat steeds meer mensen het voordeel van democratie gaan inzien waarbij niet achter leiders aan gehuppeld wordt, maar deze leiders kritisch worden beoordeeld; of ze al dan niet het volksbelang voor ogen hebben en een volk niet in avonturen stort.
In ieder geval was de voorzitter van de paarse partij weer in zijn element. Uit de trukendoos nam hij 2 trucs mee. De haast versleten voorstellen: Nationaal dialoog en vervroegde verkiezingen. Het lijkt mij dat ondertussen die nationale dialoog zou moeten worden vervangen door het streven naar het formuleren van een nationale agenda. Een meerjarig plan – het kan zijn 10 of 20-jarig - voor de diverse sectoren waar zoveel mogelijke politieke partijen en overige maatschappelijke groeperingen zich aan committeren. Overigens zou het de leider van de NDP sieren wanneer hij - na het behalen van de 15.545 stemmen in 2020 - zijn stem namens zijn achterban in het hoogste volks vertegenwoordigend orgaan zou laten horen. Daar zou hij een nationale agenda kunnen bepleiten. Na zijn veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf lijkt mij dat die kans nu verkeken is.
En dan die vervroegde verkiezingen. Het zal niet de laatste keer zijn dat men “uit het hoofd” – dus zonder deugdelijke redenen aan te dragen - roept om vervroegde verkiezingen. De huidige Grondwet schrijft voor dat verkiezingen om de 5 jaar gehouden moet worden. Er moeten zwaarwichtige redenen en een deugdelijke onderbouwing zijn om van deze periode af te wijken. Deze redenen en onderbouwing zijn afgelopen zaterdagavond niet aangedragen.
Maar laat het volk niet alternatiefarm naar verkiezingen kijken: Efu Chan no bun dan Bouta mu kon baka. Het lijkt mij dat door de veelheid aan politieke partijen de kiezers door de bomen het bos niet meer zien. Of door de veelheid van partijen het spoor totaal bijster zijn.
Verder zien we dat de kiezers steeds meer stemmen tegen iets; en vaak zelf in strijd met hun eigen belangen. Heroriëntatie op wat een politieke partij is en wat we moeten doen om het kaf van het koren te scheiden is hard nodig. Ondertussen zullen veel politieke partijen moeten besluiten tot het opheffen van hun organisatie en een groter blok als alternatief gaan vormen. De gestaltpsychologie leert ons dat het geheel meer en groter is dan de samenstellende delen.
Vandaag
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning