HPSG, een bron van corruptie
14 Feb 2022, 00:57
foto


Middels een heel kort bericht heeft de regering via CDS bekend gemaakt dat de HPSG deal van de baan is. Er worden in dat bericht twee oorzaken genoemd: 1. door HPSG is een onjuiste voorstelling van zaken gegeven en 2. het bedrijf is elementaire verplichtingen uit de overeenkomst niet nagekomen en kan deze ook niet nakomen.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gaf de president de volgende informatie door aan De Nationale Assemblee en ik citeer: “er is een intensief traject geweest bij de totstandkoming van deze overeenkomsten en daarbij zijn onder meer de Energie Autoriteit, EBS, Nimos en energie deskundigen intensief betrokken geweest. Binnen dit traject is positief geadviseerd door hen voor wat betreft de totstandkoming van de overeenkomst en de voordelige effecten voor het land Suriname. Op basis daarvan heeft de regering een positief besluit genomen”. De president gaf verder aan en ik citeer weer “HPSG heeft kort geleden een uitgebreide update in de media gepubliceerd en daaruit blijkt dat ze thans enerzijds zijn begonnen met civiel technische werkzaamheden en voorbereiding van de bouw en anderzijds dat zij de totale financiering van het project voorbereiden. Ze hebben in hun update nogmaals gecommitteerd aan die succesvolle uitvoering van het project en er is een overeenstemming  met de MOU die de regering met hun heeft afgesloten”. De president gaf daarop nog aan wie achter dat project allemaal zaten (beeldmateriaal met geluid hiervan is beschikbaar).

De deal van HPSG is op het hoogste niveau van het land verdedigd en in het hoogste college van staat goedgesproken, terwijl vanaf de bekendmaking al geluiden waren van een dubieuze overeenkomst. Alle kritiek in de media zijn diverse keren van de tafel geveegd door zeker twee VHP ministers. Een van hun heeft achteraf zelfs toegegeven dat wetten zijn overtreden. In het parlement is de fractieleider van de NDP, de heer Rabin Parmessar, uitgebreid ingegaan op de gesloten overeenkomst. De NDP fractie had zelfs een vergadering aangevraagd over dit onderwerp. Het verzoek is helaas nooit gehonoreerd door de hamer.
Er is tig keren aangegeven hoe nadelig deze overeenkomst voor het land is. De deal met HPSG heeft zelfs internationale aandacht getrokken, waarbij de gegeven staatsgarantie en de royale geschenken verbonden aan deze deal zijn besproken.

In een artikel van de Deense journalist Florian Elabdi wordt het volgende aangehaald en ik citeer: “geheimen tussen Suriname en het Deens bedrijf HPSG laten zien dat HPSG niet alleen een groene energiecentrale zou bouwen maar Suriname ook een aantal gulle giften zou schenken. Maar de geschenken verontrusten een aantal experts”. In haar bericht is de mening van Lars Koch, politiek hoofd van Mellemfolkeligt Samvirke geciteerd. Hij zei “Ik maak me zorgen als het zo een cadeauwinkel is. Dit geeft aan dat je ofwel een slecht contract hebt gesloten, of dat er elementen van corruptie in zitten”.

Dat de deal slecht en zeer corruptiegevoelig was, was vanaf het begin al duidelijk. Echter, koos de regering bewust ervoor de deal keer op keer te verdedigen. Het resultaat was vooral na het Deens onderzoek goed zichtbaar. Suriname is internationaal te schande gezet. Internationaal kijkt men scheel naar een regering die zo een slecht, nadelig en corruptiegevoelige deal sluit. Het aspect van vooral de cadeaus valt op. Het opzetten van een liefdadigheidsfonds waarin binnen enkele jaren US$10 miljoen geschonken zou worden, waarbij het bedrag in tijd zou oplopen tot US$15 miljoen per jaar, roept vele vragen op.

Op basis hiervan kan de conclusie getrokken worden dat al die tijd het volk goed misleid is door de regering. Het beeld dat door de president in het parlement is geschapen en de selectieve informatie die daar aan DNA is doorgegeven is goed misleidend en bezijden de waarheid. Nu moet vanwege het openbarsten van de beerput de deal afgeblazen worden. Bij nader onderzoek zal nog meer viezigheid naar boven komen.

De NDP fractie heeft groot gelijk de ingediende klacht bij de procureur-generaal niet in te trekken. Als burger verwacht ik wel een diepgaand onderzoek. Hopelijk wordt de zaak niet afgewikkeld als de N.V. Surfin kwestie, waarbij de fractie het onderzoeksdossier al een tijdje opvraagt en maar niet kan krijgen. Ook hoop ik dat het niet wordt afgewikkeld als de Jason Pinas kwestie, die menig juristen wenkbrauwen deed fronsen. In elk geval zal de waarheid haar weg vinden, als het niet via de procureur-generaal is, dan maar via Denemarken.

Gewezen DNA-lid
Amzad Abdoel

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May