Brazilië: Politie-inval in favela Rio kost 8 burgers het leven
13 Feb 2022, 02:51
foto
Luitenant-kolonel Uirá do Nascimento Ferreira zei dat de operatie een succes was, hoewel de persoon tegen wie het arrestatiebevel was uitgevaardigd, uit handen van de politie is gebleven.


Acht mensen zijn vrijdag om het leven gekomen na een politie-inval in Rio de Janeiro in een lokale sloppenwijk (favela). De wetshandhavers probeerden een arrestatiebevel uit te voeren tegen de vermeende leider van de drugshandelbende Chico Bento.

De operatie vond plaats in de noordelijke buitenwijk van Vila Cruzeiro, waar tientallen politieagenten uit Rio de Janeiro en de Federal Highway-troepen om 5 uur lokale tijd arriveerden.

Een drie uur durende schietpartij volgde, waarna acht burgers dood werden verklaard. Hun identiteit was begin zaterdag nog niet bevestigd. Volgens een verklaring was er een confrontatie tijdens de operatie, waarbij "acht criminelen gewond raakten die later omkwamen vanwege de ernst van hun verwondingen".

"De operatie was een succes. We betreuren de dood van acht mensen, die hadden kunnen worden gearresteerd, maar ze hebben geen gehoor gegeven aan het bevel van de politie om te stoppen en verzetten zich tegen onze actie", zei luitenant-kolonel Uirá do Nascimento Ferreira van het Special Operations Battalion van de gemilitariseerde politie van Rio de Janeiro. Hij gaf toe dat ze Bento niet konden arresteren en hij voortvluchtig is.

Bedrijven en scholen in de buurt van het gebied moesten uit voorzorg dicht.

De staatssecretaris van Veiligheid van Rio de Janeiro zei ook dat zeven geweren, vier pistolen, 14 granaten en 72 kilogram cocaïne in beslag waren genomen. De favela is enkele weken geleden door de politie overgenomen om de veiligheid in het gebied te vergroten. Het Braziliaanse Hooggerechtshof had maatregelen geëist om de dodelijkheid van de politie in favela's terug te dringen en gaf de lokale autoriteiten 90 dagen om met een plan te komen.

De secretaris van de militaire politie, kolonel Luiz Henrique Marinho, wees erop dat de operatie het resultaat was van recent inlichtingenwerk. "Het is een geïntegreerde operatie tussen de Marechaussee en de Federale Wegenwacht, naast het inlichtingenwerk dat enkele maanden werd uitgevoerd. De informatie die we hadden was dat leden van een grote factie ondergedoken waren", legde hij uit.

Hij benadrukte dat de operatie was bedoeld om veilig te handelen en de risico's te minimaliseren. "We ondervonden grote weerstand om onze doelen te bereiken, en deze individuen zaten waarschijnlijk in die weerstand", zei hij over de doden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May