Brazilië: Nieuw record ontbossing Amazonewoud
12 Feb 2022, 14:51
foto
Hoge prijzen voor rundvlees, soja en andere grondstoffen in Brazilië stimuleren de vraag naar goedkope grond. Jair Bolsonaro, president van Brazilië, pleit al lang voor meer commerciële landbouw en mijnbouw in de Amazone om de regio uit de armoede te helpen. (Foto: Reuters)




Brazilië registreerde de meeste ontbossing ooit in het Amazone-regenwoud voor de maand januari, aangezien de vernietiging blijft verergeren ondanks de recente toezeggingen van de regering om het onder controle te krijgen. De ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië bedroeg vorige maand in totaal 430 vierkante kilometer, vijf keer meer dan in januari 2021. Dat blijkt uit voorlopige satellietgegevens van het ruimteonderzoeksbureau Inpe, die vrijdag zijn vrijgegeven.

Dat was het hoogste voor januari sinds de huidige gegevensreeks in 2015 begon. De nieuwe gegevens kwamen toen milieuonderzoekers zeiden dat de vernietiging die nog steeds toeneemt, grotendeels te wijten is aan president Jair Bolsonaro, die sinds zijn aantreden in 2019 de milieubescherming in het land heeft verzwakt.

Met weinig angst voor straf worden bossen gekapt voor ranches in illegale landroof, zei Britaldo Soares Filho, een onderzoeker op het gebied van milieumodellering aan de Federale Universiteit van Minas Gerais. Hoge prijzen voor rundvlees, soja en andere grondstoffen stimuleren ook de vraag naar goedkope grond. "Mensen zullen misschien verbaasd zijn dat het niet nog meer is toegenomen", zei Soares Filho. "Er is een race om de Amazone te ontbossen."

Het ministerie van Milieu stelt dat het maken van vergelijkingen met enkele maanden niet het beste beeld geeft, en stelt dat in augustus tot januari de ontbossing iets is afgenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De federale regering treedt in 2022 krachtiger op om milieumisdrijven te bestrijden, zei het ministerie in een verklaring aan Reuters.

Er is ook bezorgdheid dat het Amazonegebied van Colombia met soortgelijke bedreigingen wordt geconfronteerd. Milieugroeperingen uitten dinsdag hun bezorgdheid over een sterke toename van bosbranden die ze de schuld gaven van houtkap om plaats te maken voor veeboerderijen, cocavelden en illegale wegen.

Meer dan 150 academici en activisten uit Colombia, Brazilië, Frankrijk en Spanje stuurden een brief aan de Colombiaanse president Ivan Duque waarin ze de regering aanspoorden om een ​​agressievere houding aan te nemen tegen ontbossing, het leger te gebruiken om de branden te blussen en economische alternatieven te creëren voor mensen in het Amazonegebied en arrestatie van degenen die inspanningen financieren om het bos te kappen.

Het behoud van de Amazone, 's werelds grootste regenwoud, is van vitaal belang om de klimaatverandering in te dammen vanwege de enorme hoeveelheid broeikasgas die in de bomen wordt opgenomen.

Bolsonaro pleit al lang voor meer commerciële landbouw en mijnbouw in de Amazone om de regio uit de armoede te helpen. Onder internationale druk van de Verenigde Staten en Europa heeft Brazilië vorig jaar beloofd om tegen 2028 een einde te maken aan de illegale ontbossing.

Op de VN-klimaattop in 2021 ondertekenden 141 landen – waaronder Brazilië – een belofte om tegen 2030 een einde te maken aan de ontbossing. Kort na die toezeggingen heeft Inpe gegevens vrijgegeven waaruit blijkt dat de ontbossing in 2021 in het Braziliaanse Amazonegebied het hoogste punt in 15 jaar bereikte. De voorlopige gegevens voor januari laten zien dat de vernietiging blijft voortgaan.

Ana Karine Pereira, een politicoloog aan de Universiteit van Brasilia, zei dat Bolsonaro en zijn regering vorig jaar van toon veranderden, maar dat hun beleid hetzelfde blijft.
Soares Filho en Pereira zeiden dat de ontbossing alleen zal stoppen als Bolsonaro de presidentsverkiezingen in oktober verliest.

"Het veranderen van het politieke profiel van de president en het leiderschap van de federale regering is op dit moment cruciaal om een ​​breuk te zien in deze trend van hoge niveaus van ontbossing", zei Pereira.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May