Argentinië braadt in record hittegolf
13 Jan, 03:44
foto
Een man verfrist zich, terwijl hij geniet van de dag aan de oever van de Rio de la Plata-rivier tijdens een hittegolf te midden van een piek van Covid-19-gevallen in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Argentinië wordt geconfronteerd met een historische hittegolf met temperaturen die stijgen tot boven de 40 graden Celsius), waardoor het land een tijdje de heetste plek op aarde is geweest. Elektriciteitsnetten staan onder druk, terwijl inwoners gedwongen worden hun heil te zoeken in de schaduw.

Met temperaturen tot rond de 45 °C in delen van de Zuid-Amerikaanse natie, zaten honderdduizenden mensen zonder elektriciteit toen de elektriciteitsnetten in en rond de dichtbevolkte hoofdstad Buenos Aires uitvielen.

"Ik kwam thuis en we hadden geen elektriciteit en het huis was een oven", zei Jose Casabal (42) die zijn kinderen meenam om ergens af te koelen. "Dus nam ik ze mee naar het huis van hun grootmoeder om in het zwembad te zwemmen."

De temperaturen in Argentinië, waar het droge, warme weer, aangedreven door het La Nina-weerpatroon de oogst al treft, betekende dat het gedurende enkele uren de heetste plek op aarde was en het overnam van delen van Australië die 's nachts afkoelden.

"Zelfs 's morgens vroeg was het erg heet, rond de 31 graden", zei Gustavo Barrios (34) uit Tigre, terwijl hij in de schaduw van enkele bomen zat. "Ik heb thuis geen airconditioning en we waren met alleen de ventilator die warme lucht blies. Het is ondraaglijk."

Lokale leiders waarschuwden de bewoners om op het heetst van de dag uit de zon te blijven, lichte kleding te dragen en gehydrateerd te blijven. "We moeten tegenwoordig heel voorzichtig zijn", zei de burgemeester van Buenos Aires, Horacio Rodriguez Larreta.

Meteoroloog Lucas Berengua zei dat de hittegolf buiten de hitlijsten was en records in het land zou kunnen vestigen. "Dit is een hittegolf met buitengewone kenmerken, met extreme temperatuurwaarden die zullen worden geanalyseerd, en het kan enkele historische records genereren voor de temperaturen in Argentinië en de persistentie van hitte", zei hij.

Mensen genieten van de dag in de Rio de la Plata-rivier tijdens een hittegolf te midden van een piek van Covid-19-infecties in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)

Voor sommigen riep het vragen op over klimaatverandering en extremer weer. Argentinië heeft de afgelopen jaren ongewone hoeveelheden bosbranden gezien rond de belangrijkste rivierdelta en de grote rivier de Parana heeft een bijna 80-jarig laag waterpeil genoteerd.

"Ik ben hier geboren in een gematigd klimaat en ik heb gezien hoe de temperatuur door de jaren heen veranderde, en het is niet wat we gewend zijn", zegt Marta Lorusso (59), een architect. "Dit met die lage druk is echt dodelijk, ik kan er niet tegen. Ik drink liters water en doe wat ik kan. En bovendien zonder elektriciteit. Ik weet niet wat ik moet doen."
Advertenties

Saturday 13 August
Friday 12 August
Thursday 11 August