In memoriam: Deryck Ferrier - kleine vraag, groots antwoord
Bij de koffie zouden we ook praten over de uitgave van zijn trilogie Ontraadseling van enigma’s van Amazonia en de Wilde Kust, waarvoor ik hem in contact had gebracht met Uitgeverij Verloren in Hilversum, gespecialiseerd in historische uitgaven. Over zijn vorig boek In de ban van de bosgeest – ontmoetingen met Panaike vond hij het maar ‘nonsens’ dat Inheemsen vonden dat er een heruitgave moest komen waarin de woorden Indiaans en Indianen vervangen dienden te worden, vertelde hij, toen ik informeerde hoe de verkoop loopt.
Deryck, sinds 1971 directeur van het CESWO, werd wisselend aangeduid als socioloog, sociaaleconoom en zelfs als agro-economisch socioloog. Voor alle zekerheid mailde ik hem de eenregelige vraag: ‘wat heb je precies gestudeerd en hoe moet ik je noemen’ – citerend in het Essed-project. Eind november antwoordde Deryck:
‘De omschrijving van mijn studie kan als volgt worden verwoord. Ik heb gestudeerd aan de Universiteit van Wisconsin in Madison, in de Staat Wisconsin, waar ik met mijn diploma van de Rijks Hogere School, voor Tropische Landbouw in Deventer (Nederland) na een vergelijkend bachelors examen, voorwaardelijk werd toegelaten tot het Department for Agricultural Sciences. Van daaruit mocht ik colleges volgen om te kunnen kwalificeren voor toelating tot de Graduate School for Social Sciences, waar ik uiteindelijk afgestudeerd ben als Master of Science in de Sociology. In aansluiting daarop heb ik een extension college gevolgd om aan deze mastergraad ook de graad van Masters of Science in Rural Sociology te verkrijgen.
Mijn werk als onderzoeker/planner heeft mij wel gebracht om me te gaan verdiepen in tal van andere disciplines. Ik heb mij gedurende mijn hele leven op het systematisch bestuderen van alles en nog wat toegelegd, w.o. cultureel antropologische en sociaal/historische studies, bedrijfseconomie, monetaire economie, ecologie, verkeersorganisatie en transportstudies, uiteindelijk ben ik op het laatst ook nog terecht gekomen in de linguïstiek. Hopend dat dit je een beeld geeft, stel ik je voor om mij toch maar gewoon als 'socioloog' aan te duiden.’
Typisch Deryck, want dit antwoord had ik niet verwacht.
Als eindredacteur van het wekelijkse radioprogramma Zorg en Hoop van de NOS, trok ik in 1995 Deryck aan als nieuwscommentator en maakte ik kennis met zijn systematische werkwijze. Op vrijdagavond hadden wij een voorbespreking en na afstemming van de ‘nieuwsagenda’ kroop hij in het weekend achter de computer en schreef wat hij zou vertellen in de live-uitzending. Toen hij in het begin zijn teksten mailde, schrok ik, bang dat hij monotoon zou overkomen. Daar was gelukkig geen sprake van – alle Ferriers zijn gezegend met de vertelkunst van hun vader.
Niet alleen daarom was het aangenaam naar Deryck te luisteren; hij was ook de man die als wetenschapper, onderzoeker en planoloog, de geschiedenis van ja ... wat niet over en in Suriname kende. Een levende en levendige encyclopedie die je ook nog de grotere verbanden aanreikte, waardoor men eigen kennis en inzicht kon verrijken en met zijn tone of voice en oneliners ergernis of verontwaardiging liet blijken over wat niet in de haak was. Bijvoorbeeld over de bouw van een brug over de Corantijnrivier: “Die rivier is van ons, dus er valt niets met Guyana te onderhandelen” en over het baggeren van de Surinamerivier: “Als je geen exportproductie hebt slipt die rivier zo weer dicht.”
Roy.khemradj@gmail.com
Vandaag
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie: Tekort aan geschoolden remt olievooruitgang
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost