Starnieuws wil consequenties lafhartig optreden tegen journalist
15 Dec, 00:00
foto
Journalist Jason Pinas


De barbaarse wijze waarop onder de neus van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk journalist Jason Pinas is afgetakeld, kan op geen enkele wijze worden goedgepraat. Dit is het zoveelste incident met journalisten waar de vp betrokken is. De manier waarop het eenzijdige en ongeloofwaardige verhaal van een van de hoogste regeringsfunctionarissen is afgehamerd door Assembleevoorzitter tevens partijgenoot Marinus Bee is tekenend voor het niveau van de democratie 'in het huis van het volk'.

De ongehoorde wijze waarop Pinas in een wurggreep is gehouden, op de grond is gesmeten, is getrapt en zijn telefoon met geweld is afgepakt, is een aanfluiting voor de rechtsstaat. Het doet denken aan de afgrijselijke taferelen tijdens de militaire periode. Brunswijk gaat er prat op dat hij met zijn Jungle Commando democratie in het land heeft teruggebracht, maar in wezen is hij alles behalve een democraat. Democratie wordt niet met de mond beleden, maar het is een manier van leven. De daden van Brunswijk, ook op voetbalvelden waar talrijke incidenten tegen journalisten hebben plaatsgevonden, spreken boekdelen over de man zijn karakter. Je kunt iemand uit de goot halen, maar de goot niet uit die persoon.

Wat heel duidelijk moet zijn, is dat 8 december 1982, waarbij vijf journalisten zijn opgepakt, gemarteld en vermoord en de samenleving oorverdovend stil was geworden, voorgoed voorbij is. De vp wordt beveiligd door meer dan 40 politieagenten op staatskosten, dat wil zeggen dat wij burgers betalen voor de veiligheid van de vp. Wie betaalt voor de veiligheid van de burgers? Het kan nooit zo zijn dat het legertje(!) van Brunswijk ingezet wordt tegen journalisten, want het is niet de eerste keer dat mediamensen gehinderd zijn in de uitoefening van hun werk. De hardhandige aanpak van de journalist, waarbij de vp beoordeelt of de ethische code is overschreden, had erger kunnen aflopen. Niet omdat Pinas nog kan vertellen wat hem is overkomen en hij niet in het ziekenhuis of mortuarium is beland, maakt de zaak minder ernstig. Gelden er alleen ethische codes voor journalisten? Is de vp gevrijwaard van ethiek en moraal?

Als het werkelijk waar is dat Pinas tot in de auto van de vp was beland, zoals de tweede man in de regering De Nationale Assemblee voorhield, dan mag hij al zijn lijfwachten de laan uitsturen. Dan hebben ze faliekant gefaald en zijn ze niet geschikt om de vp te beschermen. De verklaring van Brunswijk is meer dan ongeloofwaardig. Het roept het beeld op van Pontius Pilatus die zijn handen in onschuld wast nadat hij de executie van Jezus had bevolen.

Brunswijk wilde niet dat de journalist een foto maakte waarin duidelijk te zien was dat hij geld in zijn hand had. Volgens hem was de SRD 500 bestemd voor iemand die een recept moest afhalen. Door zijn geschreeuw naar de journalist, heeft hij zijn lijfwachten aangezet om op te treden. Het afpakken van de telefoon is absoluut onrechtmatig. Daarover heeft de vp geen woord gerept, laat staan zijn afkeuring daarover uitgesproken. Hij sluit liever de ogen voor de barbaarse wijze waarop zijn beveiligers hebben opgetreden.

Alles in dit land is partijpolitiek. Het heeft dus geen enkele zin om beklag te doen bij de leiding van De Nationale Assemblee of de regering. Daar wordt de hand boven het hoofd van de vicepresident gehouden. De volksvertegenwoordigers (coalitie) en de regering doen er angstvallig alles aan om de tweede man van het land niet onaangenaam te zijn, ook al is hij meer dan onaangenaam bezig. Ook van president Chan Santokhi moet geen correctie worden verwacht, want hij wringt zich in alle bochten en nauwe gangetjes om de coalitie bij elkaar te houden; ten koste van alles president?! Aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen, president.

De Surinaamse Vereniging van Journalisten heeft gelijk om de internationale gemeenschap te informeren over dit lafhartige optreden tegen de journalist. Het wordt de hoogste tijd voor de media om te stoppen met het publiceren van de foto's, de beelden en de teksten die de regeerders graag willen zien. De denkfout die de autoriteiten maken is echt ervan uit te gaan dat de media een verlengstuk zijn van hun propagandamachine. Sommige media doen daar grif aan mee. Echte journalistiek is echter de foto maken die de regeerders graag willen verbergen. En dat is precies wat Jason Pinas heeft gedaan. De redactie van Starnieuws veroordeelt het wangedrag van Brunswijk en zijn entourage. Zij roept de VOLKSVERTEGENWOORDIGERS en de REGERING onder leiding van president Chan Santokhi op om eindelijk eens karakter te tonen. De beelden van wat er gebeurd is, dienen te worden vrijgegeven waardoor het volk een eigen oordeel kan vellen.

Nita Ramcharan
Hoofdredacteur Starnieuws
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September