Mexico: Guatemalteken grootste slachtoffer vrachtwagencrash
11 Dec 2021, 12:36
foto
Een paramedicus van het Rode Kruis assisteert een man die gewond is geraakt bij een vrachtwagenongeval waarbij verschillende mensen om het leven kwamen in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. De meesten van hen zijn migranten uit Guatemala. (Foto: Reuters)


De meeste van de 55 doden en de tientallen gewonden van de vrachtwagen vol migranten die donderdag over de kop sloeg in het zuiden van Mexico, waren Guatemalteken. Mensen vielen uit de vrachtwagen met naar schatting 166 reizigers, nadat deze over de kop ging in een bocht buiten de stad Tuxtla Gutierrez in de deelstaat Chiapas. Het is een van de dodelijkste incidenten van migranten in Mexico in het afgelopen decennium.

"We reisden allemaal samengeperst, er was geen ruimte, de meesten van ons stonden", zei Esvin Miguel Chipel (19) die de ramp overleefde. De Guatemalteek sprak vanuit het Tuxtla Gutierrez-ziekenhuis waar hij werd behandeld voor zijn verwondingen.

De regering zei dat openbare aanklagers een moordonderzoek hebben geopend naar het incident, dat volgens functionarissen in Chiapas het leven had geëist van 55 mensen, waaronder een 16-jarig meisje, en tientallen anderen had verwond.

Het kantoor van de procureur-generaal zei dat uit voorlopige bevindingen bleek dat bijna alle slachtoffers Guatemalteken waren. Functionarissen van Chiapas zeiden dat drie mensen uit de Dominicaanse Republiek, een uit Honduras, een Mexicaan en een uit Ecuador, onder de gewonden waren.

Videobeelden toonden lichamen die op de grond lagen nadat de gekantelde vrachtwagen tot stilstand was gekomen door een voetgangersbrug op de snelweg. Een paar lokale bewoners meldden dat ze migranten zagen vluchten, terwijl andere overlevenden in verbijsterde stilte zaten of worstelden om op te staan.

Een niet-geïdentificeerde Guatemalteekse man die op de crashlocatie werd geïnterviewd, zei dat toen de vrachtwagenchauffeur probeerde de bocht te nemen, het gewicht van de mensen erin ervoor zorgde dat het voertuig kantelde. "De trailer kon het gewicht van de mensen niet aan", zei hij.

In ziekenhuizen hadden doktoren de handen vol aan overlevenden die in shock verkeerden met gebroken botten, snijwonden en kneuzingen.

Emerson Morales (23 uit de Quiche-regio van Guatemala, zat onderuitgezakt op een ziekenhuisbed bij het Rode Kruis in Tuxtla Gutierrez, met donkerrode schrammen en blauwe plekken zichtbaar op zijn schouder. Hij had ook zijn heup en nek bezeerd en kon zijn 17-jarige neef met wie hij naar de Verenigde Staten was vertrokken, niet vinden.
"Ik voel me slecht", zei hij. "Mijn grootste zorg op dit moment is voor hem."

Amerikaanse droom

Het hoofd van de Mexicaanse Nationale Garde, Luis Rodriguez, zei op een persconferentie van de regering dat de chauffeur van de vrachtwagen het toneel ontvluchtte en dat de migranten aan boord de autoriteiten vertelden dat ze  een paar dagen voordat het ongeval plaatsvond, Chiapas waren binnengekomen.

Velen verbleven donderdagmiddag in de stad San Cristobal de las Casas in zogenaamde veilige huizen die gerund worden door mensensmokkelaars, voordat ze aan boord van de vrachtwagen stapten, zei Rodriguez.

De vrachtwagen zou de migranten naar de centrale stad Puebla brengen voordat ze verder gingen, zei de regering.

Elke maand reizen duizenden migranten die op de vlucht zijn voor armoede en geweld in Midden-Amerika, door Mexico om de grens met de VS te bereiken. Ze worden vaak gepropt in grote vrachtwagens die door smokkelaars zijn georganiseerd in gevaarlijke omstandigheden.

Politieke leiders uitten hun ontsteltenis over het dodental en drongen er bij migranten op aan de reis niet te ondernemen.

"Mensensmokkelaars negeren mensenlevens voor hun eigen gewin. Riskeer alsjeblieft niet je leven om illegaal te migreren", zei Ken Salazar, de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, op Twitter.

Veel migranten vallen onderweg ten prooi aan criminele bendes. In januari werden 19 mensen, voornamelijk migranten, afgeslacht met vermoedelijke betrokkenheid van de politie in het noorden van Mexico.

Recordaantallen mensen zijn dit jaar gearresteerd aan de grens tussen de VS en Mexico, omdat migranten proberen te profiteren van de belofte van president Joe Biden om een ​​humaner immigratiebeleid te voeren dan zijn harde voorganger, Donald Trump.

Veel overlevenden van het ongeval, waaronder Ciriaco Rodriguez, een Guatemalteek die zijn arm brak, zeiden dat ze in de trailer stapten om een ​​nieuw leven op te bouwen in de Verenigde Staten. "Het was meer dan wat dan ook om de American Dream te bereiken", zei Rodriguez tegen Reuters.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May