OM maakt 2 skalians onbruikbaar en neemt 1 in beslag
10 Dec 2021, 20:36
foto


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twee skalians te Kriki Mofo (Marowijnerivier) onbruikbaar gemaakt. Een derde skalian is gesleept naar Snesi Kondre. Het OM zegt de daad bij het woord gevoegd te hebben. Eerder is aangekondigd dat de milieucriminaliteit aangepakt zal worden.

In oktober werd het OM door de politie geïnformeerd over skalians die normaliter op de Marowijnerivier stilstaan maar in de nachtelijke uren de goudwinningsactiviteiten voortzetten. Naar aanleiding daarvan werden toen reeds drie skalians in beslaggenomen en werden 2 personen werkzaam op de skalians als bewaarder aangewezen. De sleutels van de skalians werden in beslag genomen. De eigenaren werden opgeroepen, maar hebben daar geen gehoor aan gegeven.

Kort daarna kreeg het OM de melding dat de in beslag genomen skalians van de plek waren verwijderd en dat zij op andere locaties hun illegale mijnbouwactiviteiten voort zetten. Naar aanleiding hiervan is donderdag het Kriki Mofo gebied aangedaan ter detectie van de skalians, meldt het OM.



Een der bewaarders is op een van de skalians aangetroffen en aangehouden. Voorts waren ter plaatse zowel Brazilianen als Surinamers aanwezig. In opdracht van het OM moest eenieder onmiddellijk met medeneming van persoonlijke spullen de skalians verlaten. Vervolgens zijn twee skalians onbruikbaar gemaakt en de derde wordt gesleept naar Snesi Kondre onder bewaking van de militairen.

In oktober 2020 heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen elke skalianhouder schriftelijk opgedragen onmiddellijk te stoppen met de illegale mijnbouwactiviteiten op de Marowijnerivier aangezien dit resulteert in milieuschade veroorzaakt aan de waterwegen en ecosysteem. Voorts was reeds toen medegedeeld door de minister dat indien geen blijk zou worden gegeven zich te houden aan het bovengestelde, er zou worden opgetreden conform de Mijnbouw Decreet E-58 en het Wetboek van Strafrecht.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April