Achaibersing: Jammer dat steun bij IMF moest worden gezocht
08 Dec, 00:00
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning.


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning is verheugd dat het steunprogramma eindelijk naar de top van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat op 22 december. Hij verwacht dat het programma wordt goedgekeurd, maar hij feliciteert niemand ermee. Hij vindt het jammer dat Suriname steun heeft moeten zoeken bij het IMF.

"Ik ben absoluut niet blij met het feit dat we het zover hebben laten komen dat steun van IMF nodig is. Het mag ons nooit meer overkomen", stelt Achaibersing om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Het IMF-bestuur heeft er langer over gedaan om de steunaanvraag van Suriname op de agenda te plaatsen, nadat eind april reeds overeenstemming was bereikt op technisch niveau.

Er zal US$ 690 miljoen voor 3 jaar geleend worden van het IMF dat als betalingsbalanssteun naar de Centrale Bank van Suriname gaat. Er zal een economisch hervormingsprogramma worden uitgevoerd om de economie weer op de rails te brengen. Er moesten aan diverse voorwaarden worden voldaan voordat het IMF-board zijn groen licht geeft.

De acties die Suriname moest ondernemen, zijn allang doorgevoerd, maar overeenstemming over het schuldenvraagstuk heeft veel meer tijd in beslag genomen, omdat voldaan moest worden aan de maatstaven van het IMF. Indien het IMF de steunaanvraag goedkeurt, wordt er gelijk een eerste tranche van US$ 56.4 overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname.
Advertenties