Atompai: Politiebond tegen vaccinatiedwang
23 Nov, 00:00
foto
Dit jaar wordt op aangepaste manier de parade en het defilé gehouden ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag.


Stanley Dijksteel, voorzitter van de werkgroep 46 jaar onafhankelijkheid, heeft meegedeeld op een persconferentie maandag dat politie en militairen die deelnemen aan het defilé en de parade, gecontroleerd zullen worden of ze gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat niet alle politieagenten gevaccineerd zijn. "Wij zijn ook Surinamers. De politiebond is geen voorstander van vaccinatiedwang."

Alven Roosveld, directeur Communicatiedienst Suriname, deelt aan Starnieuws mee dat al de deelnemers van de parade en het defilé, gecontroleerd zullen worden op de locaties van waaruit ze gaan vertrekken naar het Kerkplein. Atompai merkt op dat de bond niet te vinden is om mensen te dwingen zich te vaccineren. Ook de leden van de media die het geheel van dichtbij willen verslaan, moeten aantonen dat ze gevaccineerd of negatief op corona zijn getest.

De mensen die 'functioneel' aanwezig moeten zijn bij het Srefidensi-gebeuren op het Onafhankelijkheidsplein, moeten een vaccinatiebewijs of recente PCR test overleggen. Als zij dat niet kunnen, krijgen ze geen toegang tot de veiligheidszone, een afgebakend gebied in het centrum tijdens de activiteiten. Door de coronasituatie zullen er minder eenheden meedoen aan de parade en het defilé. Er zal ook geen volksoptocht zijn. 

“De eenheden zijn dit jaar in kleinere formaties samengesteld vanwege de covidmaatregelen,”  deelt overste Bob Mangal mee. Politie-inspecteur Milton Kensmil voegt eraan toe dat anders dan voorheen, er eerst gemarcheerd zal worden en daarna het rollend materieel in beeld zal komen. Traditioneel volgen rollende machines en motoren direct achter hun troepen aan.

Kensmil en Dijksteel delen mee dat bij de politiecontroles gevraagd zal worden naar de uitnodiging, de speciale sticker voor het voertuig en een vaccinatiebewijs of PCR test. Wie geen vaccinatiebewijs of PCR test heeft, mag niet door.  “Het gaat hier om de groep die expliciet functioneel ter plekke aanwezig moet zijn op de diverse podia. Het is voor de duidelijkheid niet zo dat er een besloten groep gasten is uitgenodigd. Het gaat om de mensen die functioneel ter plekke aanwezig moeten zijn.”
Advertenties