Defilé en parade zonder groot publiek
23 Nov 2021, 06:37
foto
Kinderen op het Onafhankelijkheidsplein, maandag. De juffrouw van de klas heeft de kinderen verteld over de Surinaamse vlag. (Foto: René Gompers)


Districtscommissaris Ricardo Bhola benadrukt dat, hoewel er geen total lockdown is op Srefidensi, de avondklok nog steeds geldt. Die gaat gewoon weer om 23 uur in. Er wordt ook een veiligheidszone ingesteld; verschillende wegen in het stadscentrum zullen een avond van te voren tot na de activiteiten op het Onafhankelijkheidsplein afgesloten zijn. De afbakening van het stadscentrum gaat in om 18 uur op 24 november en duurt tot 14 uur op 25 november. Ook Palmentuin, Wakapasi en omgeving zullen gesloten zijn. De maatregelen zijn getroffen om de opmars van het coronavirus te remmen, licht Bhola toe. 

Bhola geeft aan dat er lang is nagedacht over hoe de Onafhankelijkheidsdag het beste te gedenken, terwijl de orde, rust en veiligheid gegarandeerd zijn. Het resultaat is het weghouden van het grotere publiek. Er is alleen toegang voor de deelnemers aan de parade en het defilé, de regeringsdelegatie, ondersteunend personeel, genodigden uit binnen- en buitenland, en geaccrediteerde pers. 

Het instellen van een veiligheidszone tijdens Srefidensi is geen nieuwigheid, benadrukt Stanley Dijksteel van de organisatiecommissie. “Wij gaan dus wegen afsluiten. Het verschil is dat wij dit keer geen publiek zullen toelaten,” licht Dijksteel toe. “Alle horeca activiteiten binnen de veiligheidszone moeten worden stopgezet.” Na 14 uur worden de wegen weer opengesteld. Als men besluit zich dan naar het centrum te begeven, moet men zich houden aan de maatregelen, wordt er benadrukt. De organisatie heeft liever dat men weg blijft.

Bhola deelt mee dat het uitgaansverbod op nationale feestdagen is opgeheven; mensen mogen op die dagen gewoon weer over straat. “Maar dat betekent niet dat we tot in de vroege ochtend met z’n allen op de openbare weg zullen zijn,” merkt hij op. “De partiële lockdown, meer bekend als de avondklok, blijft onverkort gehandhaafd. Die gaat in om 23 uur en eindigt om 5 uur.” 

De veiligheidszone wordt geactiveerd op 24 november om 18 uur en duurt tot 25 november 14 uur. Wakapasi en de Van Rooseveltkade bevinden zich in de veiligheidszone. Bhola: “Wij vragen aan de uitbaters aldaar om ervoor te zorgen dat de aanwezigen zich binnen twee uren verplaatsen. Het gebied moet om 20 uur totaal schoon zijn. We hebben dat gebied nodig om de herdenking voor te bereiden.” 

Bhola benadrukt dat Palmentuin gesloten zal zijn vanaf het moment dat de wegen worden afgesloten. “De Palmentuin zal vanaf 14 uur op 25 november opengesteld worden voor het publiek,” deelt hij mee. Ik roep u allen op om alstublieft rekening te houden met de maatregelen om een goed verloop van de dag te hebben. Blijft u thuis. Volg het via de televisie of de radio. Gefeliciteerd met 46 jaar Srefidensi.” 
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November