Del Castilho: Land moreel-ethisch failliet
18 Oct, 18:14
foto
DA'91 voorzitter Angelic del Castilho op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


Voor DA’91 is het meer dan duidelijk dat het land op politiek-bestuurlijk en moreel-ethisch niveau, failliet is. Er is geen sprake van “inspirerend, motiverend en briljant” leiderschap. Ook de gepredikte “eenheid van bestuur” is zoek. De uitspraken van president Chan Santokhi over vervroegde verkiezingen en het gedrag van vicepresident Ronnie Brunswijk, wekken nationaal en internationaal de indruk op dat het land politiek onstabiel is. Bij een volgende verkiezing zijn de partijen van de vorige én de huidige regering geen optie.

“Wat nu gebeurt, is het bewijs van faillissement van het grootse deel van de Surinaamse politiek,” stelt Del Castillho. “Het is toch triest dat een regering die ons op de rand van de afgrond heeft gebracht nu deze regering terecht wijst. En dat wordt door veel mensen gezien als een gewaarwording. Niets is minder waar. De vorige regering is niet veranderd. Een andere voorzitter bij die partij gaat het karakter van die partij niet veranderen. Bovendien, de meeste van die kandidaten zijn zelf besmet. Dus vernieuwing en verbetering brengt het niet voor ons.”

Er is geen eenheid van bestuur bij de huidige regering, concludeert de partij. “Vandaag de dag is dat duidelijker dan ooit,” geeft Del Castillho aan. “Een vicepresident die wegloopt van een RvM vergadering, dat is geen eenvoudige situatie. “Het is geen vergadering onder een manjaboom op je erf, het is een heel serieuze bijeenkomst. Dan heb je een vp die wegloopt, niet omdat het land een probleem heeft dat hij met spoed moet gaan oplossen, maar om een persoonlijke issue. Dat is onacceptabel. En als mensen het idee krijgen dat het misschien te maken heeft met politieagenten of ex-politieagenten die zijn aangehouden voor drugstransport…dan voelt die samenleving zich onveilig en onzeker. Dan missen we een vader des vaderlands die met het volk met gezag komt praten én het gezag ook heeft om zijn vicepresident tot orde te roepen. ”

DA’91 hekel het feit dat Santokhi niet kan inzien dat hij het presidentschap en partijvoorzitterschap gescheiden moet houden. In Nederland heeft hij het over vervroegde verkiezingen gehad. Del Castillho: “Bovendien heeft zijn uitspraak voor Suriname een heleboel onzekerheid gebracht. Ook internationaal. De politieke stabiliteit is in geding. Ook nu met het gedrag van de vicepresident. Zodra politieke onstabiliteit zich voordoet, is er geen sprake van ontwikkeling.”

“En nu horen we de vicepresident oproepen om op basis van kleur en etniciteit te verenigen en om op te trekken tegen anderen,” haalt Del Castillho aan. “Wat is dat? Het is onacceptabel. Dat is niet het Suriname waarin we horen te leven. Dat baart ons grote zorgen. En het wordt niet gecorrigeerd.”

Del Castillho haalt ook voorbeelden aan van 'ontrafelende' morele normen. Alsof het niet genoeg was dat het land imagoschade heeft geleden toen Brunswijk geld heeft verdeeld op een Concacaf wedstrijd aan de tegenstander, heeft ook de voorzitter van de Politiebond, Milando Atompai, geld verdeeld, tijdens een werkbezoek in Nederland. “Gelukkig heeft hij nog 'sorry' gezegd,” merkt de partijleider op. Maar erger is het met de korpschef die niets fout eraan ziet. “Waar is het fatsoen bij onze leidinggevenden, waar is dat gevoel voor moraal en ethiek. Als dat ontbreekt gaat ons land finaal down the drain.” DA’91 stelt wederom aan de regering voor om het Nationaal Integriteitsplan uit te voeren. Hierin zijn gedragscodes voor iedereen opgenomen. Als de regering het meent met ‘de redding’ zal ze het plan wel uitvoeren, stelt Del Castillho.

Advertenties