Biden: Amerikaanse luchtbrug Afghanistan gaat door
27 Aug 2021, 01:44
foto
Bij de terroristische aanslagen in Kabul zijn meer dan 60 mensen omgekomen. (Getty Images)


President Joe Biden zegt dat de Amerikaanse luchtbrug vanuit Kabul zal doorgaan ondanks een jihadistische aanval waarbij meer dan 60 mensen omkwamen, waaronder 13 Amerikaanse militairen. "We moeten deze missie voltooien en dat zullen we ook doen", zei hij. Hij beloofde ook de daders op te sporen.

Meer dan 100.000 mensen zijn geëvacueerd uit Kabul, dat op 15 augustus onder de Taliban viel. Maar veel meer Afghanen haasten zich naar de luchthaven voor de deadline van 31 augustus voor de Amerikaanse troepen om te vertrekken.

Biden beloofde de missie te voltooien en voegde eraan toe: "We zullen ons niet laten afschrikken door terroristen".

De aanslagen van donderdag vonden plaats om ongeveer 18:00 uur lokale tijd . De eerste was gericht op de Abbey Gate - waar Amerikaanse en Britse troepen mensen die het vliegveld binnenkwamen, hebben verwerkt - en werd gevolgd door geweerschoten.

Minuten later vond de tweede explosie plaats in een hotel dat door Britse functionarissen wordt gebruikt om Afghanen te verwerken die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. Enorme menigten hadden zich in het gebied verzameld in de hoop op een evacuatievlucht te mogen, ondanks waarschuwingen van Amerikaanse en Britse functionarissen voor een aanzienlijk risico op zelfmoordaanslagen door Isis-K, de regionale tak van Islamitische Staat.

De jihadistische groepering beweerde later dat zij de bomaanslagen van donderdag heeft opgeëist.

President Biden zei: "We zullen niet vergeven. We zullen het niet vergeten. We zullen je opsporen en je laten betalen."

Onder de doden waren elf mariniers en een marine-medicus, zei het hoofd van het US Central Command, generaal Frank McKenzie. De doden markeren de eerste Amerikaanse militaire slachtoffers in Afghanistan sinds februari 2020. Biden zei dat de troepen die waren omgekomen "helden waren die op een onbaatzuchtige missie waren om de levens van anderen te redden".

McKenzie zei dat de dreiging van Isis-K hoog bleef en dat de Amerikaanse troepen met de Taliban samenwerken om te proberen verdere aanvallen te stoppen en dat de Taliban er al veel hadden voorkomen.

Maar de aanval zal de evacuatie-inspanningen vóór de deadline van 31 augustus waarschijnlijk aanzienlijk bemoeilijken. Er zijn momenteel 5.800 Amerikaanse troepen op de grond op de luchthaven van Kabul en ook 1.000 Britse troepen.

Tot op heden zijn 104.000 burgers overgebracht uit Afghanistan, waaronder 66.000 uit de VS en 37.000 van bondgenoten en partners.

Ongeveer 5.000 mensen wachten op de luchthaven en nog veel meer proberen nog steeds door de perimetercontroleposten te komen.

Een aantal landen, waaronder Canada, België, Nederland en Denemarken hebben hun activiteiten al stopgezet. Turkije heeft aangekondigd dat zijn troepen, die al zes jaar veiligheid op de luchthaven hadden geboden, zich terugtrokken.

De Britse premier Boris Johnson - die donderdag een crisisvergadering met hoge functionarissen voorzat - zei dat de Britse evacuatievluchten zouden doorgaan.
Advertenties