Copa America: Argentinië naar halve finale
04 Jul 2021, 00:07
Rodrigo De Paul krijgt de felicitaties van Lionel Messi nadat hij het eerste doelpunt maakte voor Argentinië.

Argentinië en Uruguay troffen elkaar in het Olympisch stadion Pedro Ludovic met als inzet een plaats in de halve finale van de Copa America. De Albiceleste had zonder indrukwekkend spel groep A gewonnen, terwijl Ecuador zonder winst ternauwernood uit de groep B kwam. De verwachting is dat Argentinië de wedstrijd zal domineren. Ecuador zal alle zeilen bij moeten zetten om een ticket naar de volgende ronde te bemachtigen. De wedstrijd stond onder leiding van de Braziliaanse arbiter Wilton Sampaio. Na een 1-0 ruststand won Argentinië de wedstrijd met 3-0.

Argentinië begon sterk aanvallend aan het duel en creëerde al vroeg doelrijpe kansen, maar de Argentijnse voorhoede had het vizier niet op scherp. Zelfs de gelouterde Barcelona-ster Lionel Messi faalde in de 23e minuut om - alleen tegenover doelman Hernán Galíndez - het leder in het doel te plaatsen. Een minuut later stuitte een magistraal schot van Jhegson Méndez op de vuisten van de Argentijnse doelman Emiliano Martinez.

In de 40e minuut verbrak Rodrigo De Paul het evenwicht toen hij een prachtig opgebouwde aanval keurig afrondde: 1-0. Nicholas Gonzalez verzuimde om op slag van rust de voorsprong te verdubbelen, toen hij de bal van dichtbij tegen doelman Galíndez aan trapte en ook niet erin slaagde de rebound alsnog in het doel te plaatsen. Ángel Mena van Ecuador bediende Enner Valencia in de laatste minuut van deze speelperiode met een vermeldenswaardige precisie, maar Valencia leek verrast door dit buitenkansje, waardoor hij de bal niet de juiste richting kon geven. Hierdoor bleef de stand ongewijzigd en gingen partijen, ondanks de talloze scoringskansen voor Argentinië, met minimaal verschil de pauze in: 1-0.

Na de pauze was hetzelfde spelbeeld te zien, waarbij Argentinië domineerde, kansen creëerde, maar verzuimde te scoren. Na een kwartier verviel de wedstrijd tot een ordinaire schoppartij en had de ontmoeting meer weg van een toneelstuk waarbij spelers mekaar een gele kaart probeerden aan te smeren. De arbiter moest meerdere malen de hulp van zijn collega's inroepen om opheldering te brengen in onoverzichtelijke situaties die uit de hand dreigden te lopen.

Het duurde tot de 84e alvorens Argentinië definitief afstand nam van Ecuador. Na een blunder in de Ecuadoriaanse defensie scoorde Lautaro Martinez op aangeven van Messi het verlossende doelpunt voor de Albiceleste: 2-0. Kort voor het einde keek de Ecuadoriaan Piero Hincapie tegen de rode kaart aan voor een overtreding net buiten het strafschopgebied. Door de toegekende vrije trap te benutten, plaatste Messi de kers op de taart: 3-0. Argentinië gaat door deze overwinning naar de halve finale.