EK: Tsjechië troeft Schotland af
14 Jun 2021, 11:56
foto
Patrik Schick (10) kopt Tsjechië fraai naar een voorsprong. (Foto: AFP)


De wedstrijd tussen Schotland en Tsjechië in groep D stond onder leiding van de Duitse arbiter Daniel Siebert en werd afgewerkt in Hampden Park te Glasgow, Schotland. De gastheer is na 25 jaren terug op het hoogste Europees forum, was de favoriet en liet vanaf het begin geen twijfels bestaan over haar intenties om uit de groep te komen. Tsjechië nam geen genoegen met de positie van underdog, beet flink van zich af en slaagde erin om via twee doelpunten van Patrik Schick de wedstrijd in haar voordeel te beslechten.

De eerste goede kans kwam na een kwartier voor Tsjechië toen Patrik Schick een voorzet meteen op de schoen nam, maar doelman David Marshall op zijn pad vond. De Schotten antwoordden meteen terug, maar ook zij schoten niet in de roos, want Lyndon Dykes zag zijn inzet in het zijnet belanden. Na een half uur spelen had Andrew Robertson de 1-0 op de schoen, maar doelman Tomáš Vacik verwerkte de bal tot een hoekschop. Toch was het Tsjechië dat kort voor de pauze de leiding nam via Schick die een voorzet vanuit rechts langs doelman Marshall inkopte: 0-1.

Schick testte doelman Marshall meteen in de eerste minuut van het tweede bedrijf, maar nu hield Marshall stand. Weer antwoordde Schotland meteen via Hendry, die de deklat ramde. Onder druk toonde doelman Vaclik zijn klasse toen hij tot het uiterste ging om een ongecontroleerde bal van ploeggenoot Tomáš Kalas, op miraculeuze wijze uit zijn doel te houden. Patrik Schick strafte doelman Marshall af toen die te ver uit zijn doel kwam, door vanaf het middenveld de bal de juiste snelheid en hoogte te geven en zo voor alsnog, het mooiste doelpunt van het toernooi te maken: 0-2. Schotland bleef strijden voor een beter resultaat, maar Armstrong, Dykes, Robertson, Mc Tominay en de ingevallen Adams, slaagden er niet in om voor de gastheer het verschil te maken.

Mireille Hoepel

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May