Ziekenhuizen enorm bezorgd over stijging Covid-opnames
21 Apr 2021, 06:13
foto
Claudia Redan, voorzitter NZR/algemeen directeur AZP


Ziekenhuisdirecties maken zich enorme zorgen over de stijging van de opname van Covid-patiënten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een beroep gedaan op de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) om meer ruimte beschikbaar te stellen voor Covid-patiënten. De voorzitter van NZR tevens algemeen directeur van Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, zegt in gesprek met Starnieuws dat "elke opschaling ten koste gaat van de reguliere zorg".

Opschaling houdt in dat operaties aangepast moeten worden, er zijn minder plekken op de Intensive Care Unit  (ICU) beschikbaar voor patiënten die geen Covid-19 hebben maar intensieve zorg nodig hebben. Door de Covid-pandemie kunnen minder geplande opnames plaatsvinden. De reguliere zorg heeft ernstig te lijden gehad, waarbij veel patiënten in zeer ernstige toestand dan voorheen, zich aanmelden bij ziekenhuizen, legt Redan uit.

De ziekenhuizen verkeren in zwaar financieel weer en hebben ernstige tekorten aan medicijnen en medische verbruiksartikelen. Er is een groot tekort aan personeel om zowel reguliere als Covid-zorg in stand te houden, zegt de NZR-voorzitter. "De uitdaging is enorm en wij merken dat wij onze beschikbare capaciteit bereiken vanwege een tekort aan middelen, materiaal en human resource," zegt Redan.

Landelijk zijn er 54 ICU-plekken, waarvan 25 ter beschikking zijn voor de Covid-zorg. Nu reeds zijn 20 al in gebruik. De NZR-voorzitter deelt mee dat nu naar een volgende escalatieplan wordt gegaan om nog meer ICU-plekken voor de Covid-zorg te creëren. "Maar de uitdaging is niet slechts een plek creëren, maar ook IC-verpleegkundigen, artsen en middelen zijn de allerbelangrijkste componenten. Niet alle verpleegkundigen zijn inzetbaar op de ICU.

Er wordt volgens de ziekenhuis-topper met man en macht gewerkt om alle diensten in stand te houden, "maar we kunnen het niet alleen. Eenieder moet nu echt de eigen verantwoordelijkheid nemen en zich houden aan de simpele basis Covid-regels  van mondkap op, afstand houden en handhygiëne". De komende twee weken zullen een zware beproeving worden voor de ziekenhuizen. "De derde golf met alle varianten in Suriname zal geen easy walk over zijn", benadrukt Redan.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November