Robert Peneux nieuwe directeur Celos
12 Jul 2011, 02:30
foto


Robert Peneux is vanaf 7 juli de nieuwe directeur van het centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos). Het nieuwe stichtingsbestuur van het centrum heeft hem in deze functie benoemd. Peneux die tot voor kort eerste klasse beleidsadviseur was van minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling zegt aan Starnieuws dat hij met het aanvaarden van het directeurschap afscheid neemt van het onderwijs. Na de benoeming is Peneux op 8 juli voorgesteld aan de verschillende disciplines van het centrum. “Ik ben goed ontvangen en we hebben meteen afspraken gemaakt over wat er verder gaat gebeuren op het Celos. Peneux vervangt hiermee Sita Silos die vanaf het vorige jaar november een verstoorde werkrelatie heeft gehad met de rest van de Celos-gemeenschap.

Bij de kennismaking met het wetenschappelijk en het technisch personeel is gesproken over hoe verder invulling te geven aan de doelen van het Celos. Peneux zegt dat zijn hoofddoel is het onderzoekscentrum terug te brengen in zijn glorie van jaren terug. “Onderzoek in de agrarische wetenschappen in de ruimste zin van het woord is de toekomst en daarbij onderwijs er in”, zegt de nieuwe directeur. Het Minov heeft volgens Peneux geen enkele inbreng in zijn benoeming als directeur. Peneux heeft ook in het nieuwe stichtingsbestuur gezeten dat enkele maanden terug werd aangesteld. Dit bestuur wordt geleid door Robert Power en zal binnenkort worden aangevuld met een vertegenwoordiger van het Minov, een vertegenwoordiger van het technisch personeel en een vertegenwoordiger van de personeelsbond bij het Celos.

De nieuwe directeur zegt dat het Celos een belangrijke bijdrage kan leveren bij de agrarische ontwikkeling in Suriname. Met onderzoek en onderwijs op agrarisch gebied zal ook ingespeeld worden op de doelen van het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma dat binnenkort aan het parlement zal worden aangeboden door de regering.

Peneux zegt dat hij voldoende ervaring heeft opgedaan in de verschillende functies die hij heeft bekleed in het onderwijs. Hij hoopt tot zijn pensionering bij het Celos te blijven. “Nu ben ik bezig af te ronden in alle commissies waarin ik heb gezeten binnen het onderwijs. Hij benadrukt dat hij ondanks zijn 18 jaar in het onderwijs geen universitaire graad heeft daarin maar wel een universitaire macro-economische graad heeft behaald. Daarnaast heeft hij onder andere wiskunde en pedagogie gedaan op het Instituut voor de Opleiding van leraren (IOL). De nieuwe directeur zegt dat hij met het Minov heeft afgesproken dat het wel een beroep op
hem mag doen als het adviezen nodig heeft over het onderwijs gebeuren. “Maar ik wil benadrukken dat ik dat Pro Deo zal doen”, zegt Peneux.
Advertenties