Waterstofproject HPSG doet nog steeds stof opwaaien
HPSG wil op de ‘groene’ manier, net zoals vele andere landen nu gaan doen, hydrogen uit water halen. Zij gaat hierbij ‘electrolyse’ toepassen gaf CEO Bennie Falk op een persconferentie de vorige week aan. Het komt erop neer dat ze water (element H20) met stroom gaan bewerken om de waterstof (H2) en oxyde (O) te scheiden van elkaar. Afhankelijk van welke ‘electrolyse’ procedure zij gaan volgen zal er gedestilleerd of gedemineraliseerd water, ook wel demi-water genoemd, gebruikt worden. Demi-water is een betere kandidaat. Er zitten net nog genoeg mineralen in om stroom te kunnen geleiden. Bij gedestilleerd water moeten er elementen toegevoegd worden om electrolyse effectief te maken.
Gedestilleerd water en demi-water zijn niet om als normaal drinkwater te drinken. Als het gedronken wordt, gaat het water de ontbrekende mineralen en andere deeltjes uit het lichaam halen. Dit kan voor uitdroging zorgen. Het pure water is duurder dan gewoon drinkwater uit de kraan door de verwerkingsprocedure. De apparaten om ze te maken zijn niet goedkoop. In sommige landen, zoals Nederland, stapt men af van gebruiken van kraanwater voor de productie van waterstof op grote schaal.
Het gebruik van kraanwater voor hydrogen productie op grote schaal is ‘on the long run’ nadelig voor de zoetwaterbronnen, het beschikbare drinkwater kan flink gaan dalen. Net als Denemarken wijken ze dan uit naar de zee voor hydrogen productie. Denemarken heeft vorige week een plan van US$ 34 miljard goedgekeurd om een eiland te bouwen waar zij met wind energie en zeewater, hydrogen, water en stroom gaat produceren voor eigen gebruik en export. Om gedestilleerd water en demi-water voor normaal gebruik om te zetten, zullen de mineralen die nodig zijn voor gezond drinkwater toegevoegd moeten worden.
Minister Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen benadrukt dat het water die HPSG aan de Staat biedt, niet is om te drinken. “Het gaat niet om water dat zal worden gedistribueerd via SWM,” merkt hij op. “Het gaat om puur water dat geëxporteerd kan worden. De kosten van het bottlen etcetera zijn dan uiteraard voor Suriname.” Puur water wordt meestal gebruikt in de medische wereld, in laboratoria bij bepaalde (chemische) processen, in de landbouw, in de schoonmaak, en de auto wereld (om batterijen bij te vullen bijvoorbeeld) en om milieuvriendelijk gewonnen hydrogen te maken.
Abiamofo gaf op de persconferentie ook aan dat het niet haalbaar is om het water te gebruiken voor het oostelijk deel van Commewijne. “De volumes die nodig zijn voor drinkwater zijn veel groter,” geeft hij aan. “Daarnaast gaat het hier om puur water. Het zou economisch niet slim zijn om dit pure water om te gaan zetten in drinkwater door toevoegen van bijvoorbeeld smaak en mineralen. Het pure water is veel meer waard in de industrie.”
HPSG betaalt niet voor de grondstof water die ze in enorme hoeveelheden nodig zal hebben voor de 100 megawatt krachtcentrale die ze wil opzetten. Abiamofo merkt op dat er wel flink wat geld in het laatje komt van de Staat. “Suriname gaat verdienen omdat er een buitenlandse investeerder hier een industrie opzet met 600 werknemers die allemaal belasting zullen betalen,” geeft hij aan. “Het bedrijf zal belasting betalen, het bedrijf zal exporteren en dus valuta verdienen voor Suriname. Exportopbrengsten komen terug naar Suriname.”
“Wij gaan nu dure en dieselstroom vervangen door goedkopere en schonere stroom,” haalt Abiamofo aan. “Staatsolie die nu leverancier is kan die olie exporteren en juist meer deviezen verdienen. De zaken als een nieuwe commissariaat zijn extra projecten puur voor goodwill. Ik focus primair niet daarop.” HPSG gaat de waterstof in gasvorm opslaan. Waterstofgas is een goede vervanger van kookgas. “Dat kunnen we kopen als we willen,” merkt Abiamofo op. “We krijgen dan een concreet geval van importvervanging. We kunnen deviezen besparen want kookgas zal dan locaal geproduceerd worden.”
Ondertussen is er in de samenleving heftige kritiek losgebroken op de ‘hydrogen deal.’ De kritiek is zozeer niet op de kans om een ‘hydrogen’ speler te worden maar meer op HPSG en haar vertegenwoordigers. Lezers zijn ook aan het zoeken geslagen en komen tot dezelfde conclusies: HPSG is niet lang geleden opgericht, het bedrijf heeft geen wapenfeiten en heeft helemaal geen ervaring met hydrogen productie, de vertegenwoordigers Bennie Falk en Jesper Nielsen komen verdacht over. Een nieuwe website maakt het wantrouwen niet minder. HPSG heeft soortgelijke projecten lopen in Ghana en Colombia. Ze heeft één ding gemeen: het blijft bij een aankondiging van het groot project. Er zijn geen updates of follow ups. In Suriname wil HPSG US$ 1.2 miljard investeren en vanaf 2023 hydrogen, zuurstof, water en stroom exporteren.
René Gompers
Vandaag
-
16:14
Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
-
14:49
Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
-
12:50
Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
-
10:48
Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
-
08:46
Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
-
06:51
De Twa-Twa in de Kolenmijn
-
04:53
Bewolking, regen en onweer
-
02:55
Vandaag en morgen nationale rouwdagen
-
00:57
Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
-
00:00
Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers