Samenwerkende bonden: Overheid benadeelt ambtenaren
19 Mar 2021, 00:00
foto
David Bakker, voorzitter van de bond bij Milieu-inspectie, is woordvoerder van de samenwerkende bonden. (Foto: René Gompers)


Een aantal samenwerkende vakbonden stelt dat de overheid vanaf 2018 het gros van de ambtenaren benadeelt. Afhankelijk van de schaal waarin ze zitten, verdienen ze per maand tussen de SRD 75 en SRD SRD 3.242 te weinig. David Bakker, die namens de samenwerkende bonden het woord voert, geeft aan dat de overheid bij de laatste loonronde in 2018, een verkeerde procedure heeft gevolgd.

Tijdens een persconferentie in het ABO-gebouw heeft Bakker uitgelegd wat er 3 jaar geleden is mis gegaan. Sinds de introductie van Fiso en ambtenaren in 13 schalen zijn verdeeld, zijn er verschillende loonronden geweest. Volgens de wettelijke regelingen moet er elke keer een bepaalde formule worden toegepast. Tot en met 2018 is het goed gegaan, deelt Bakker mee. De factor waarmee de lonen verhoogd moesten worden is toen verlaagd van 6 naar 3, toont hij met enkele documenten aan. Hierdoor zou bijvoorbeeld een ambtenaar in schaal 5a, die in 2017 SRD 2.450 verdiende vanaf 2018 SRD 3.130 moeten ontvangen. Maar door een lagere factor toe te passen verdient die persoon nu SRD 628 per maand te weinig. Hoe hoger de schaal hoe groter het verschil is van “wat er verdiend moet worden”.  In de berekeningen van Bakker zijn de hoogste schalen 12 en 13 niet meegenomen.

Bakker deelt mee dat hij in 2018 al aan de bel getrokken had. Hij heeft het eerst met Michael Miskin van de CLO besproken deelt hij mee. Daarna is Ravaksur gemeld. Het is daarbij gebleven. Voormalig minister van Financiën Gillmore Hoefdraad is indertijd ook niet op de hoogte gesteld. “We hebben hem toen niet gemeld omdat we er van uitgingen dat we Ravaksur hebben gemeld, dat ze het dus verder zou oppakken,” geeft Bakker aan. “We zijn niet politiek bezig, we komen op voor de rechten van de arbeiders.”  

Bakker vindt niet dat CLO, waarvan voorzitter Ronald Hooghart met de toenmalige regering samenwerkte, het probleem als eerste moest aankaarten. “Ik heb ook Ravaksur geïnformeerd, en zij is het overkoepelend orgaan,” benadrukt hij. “Toen ik het overhandigde bij C-47 aan meneer Berenstein vroeg hij me ‘wat verwacht je van me’ heb ik hem geantwoord dat het binnen Ravaksur besproken moet worden en er een oplossing moet komen.” Er is daarna niets meer vernomen geeft Bakker aan.

De vakbondsleider merkt op dat ondanks het niet gelukt is met de grotere bonden, hij op advies van juristen toch steun is gaan zoeken bij andere bonden. Hij heeft medestanders gevonden in Imro Edam en Michael Sallons die voorzitters zijn van een paar bonden, of zelf al samenwerken met andere bonden. “We gaan nu onze stem laten horen want het moet nu eens ophouden,” zegt Bakker. “We kunnen niet doen alsof we de belangen van arbeiders behartigen, terwijl dit speelt.”

De samenwerkende bonden zullen de ambtenaren verder informeren over de situatie. Er is ondertussen al gesproken met minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Aan minister Armand Achaibersing van Financiën is op 15 februari een brief gestuurd. De bonden hadden een deadline van 2 weken gesteld om ontvangen te worden. Na 4 weken is er nog geen reactie gekomen, deelt Bakker mee.  De bonden gaan de president, de vicepresident en De Nationale Assemblee ook schrijven. “De regering heeft een schuld bij de ambtenaren,” stelt Bakker. “Ze weet niet eens hoeveel de schuld is… een paar miljarden.” 

René Gompers
Advertenties