Column: Adviseurs van buiten brengen geen ontwikkeling
09 Mar, 00:59
foto
Leeg zwembad (foto: Shutterstock)


Zucht, gelukkig is het al 9 maart. Het normale leven gaat verder, want over het algemeen wordt slechts één dag in een heel jaar aandacht besteed aan de rol en de gelijkwaardigheid van de vrouw. Daarna wordt overgegaan tot de orde van de dag. Politici die besluiten 'incapabele' mannen op de hoogste posten te plaatsen, komen met 'droge ogen' vertellen dat er alles aan gedaan moet worden om gelijkwaardigheid na te streven. Alsof de vrouwen niet allang ready zijn voor topfuncties! 

Een stortvloed van woorden is gisteren gerold uit de monden van vrouwen én mannen tijdens de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee. De vergadering is plechtig begonnen en in rap tempo afgewerkt. Verder heeft de bijeenkomst niks opgeleverd. Hopelijk blijft het niet bij de fraaie woorden. Geweld tegen vrouwen zal niet afnemen als er geen gerichte actie wordt ondernomen. En gelijkwaardigheid zal niet vanzelf komen. Het beste is om alle meisjes en vrouwen gratis in te schrijven voor een gevechtssport.

Intussen blijven de zorgen van alledag vrouwen en mannen bezighouden. Overleven in tijden van economische crisis en Covid-19 pandemie. Naar de winkel gaan met tot tweemaal toe gedevalueerde SRD is geen pretje. De belofte dat vanaf februari de lichtstralen de donkere tunnel zouden binnendringen, is niet waargemaakt. Er wordt nog steeds onderhandeld met het IMF, terwijl er ook nog geen overeenstemming is met de Oppenheimer schuldeisers.

De oplossing van de vele problemen in het land, ligt niet in het buitenland. De diaspora-euro's en dollars zullen niet stromen naar Suriname, ook al zou Surfin niet zijn geaborteerd. Suriname Investment Enterprise NV zal geen 'fresh capital' laten regenen. Niks gebeurt tegenwoordig belangeloos. Voor niertransplantatie zullen de diaspora-artsen geen vrijwilligerswerk doen. 40.000 euro per transplantatie zal keihard moeten worden betaald door het noodlijdende SZF. Eigen mensen (AZP) buiten spel zetten, is niet verstandig.

Uit alles blijkt dat de regering denkt dat de oplossingen van buiten zullen komen. Er wordt handenvol geld uitgegeven aan buitenlanders die mooie beloften doen, maar het land niet kennen. In Suriname zijn er genoeg deskundigen die onvoldoende betrokken worden. Er wordt geluisterd naar mensen van buiten om maatregelen te treffen, waarvoor in eigen land veel tegenstand is. Denk maar aan de agrarische sector die in het geweer is gekomen tegen de inwisselplicht-maatregelen van de regering.

De oplossing van veel problemen kan sneller bereikt worden als de eigen krachten worden gebundeld. Verlieslatende bedrijven moeten worden afgestoten. Geld lenen, is op dit moment geen optie. We hebben al teveel schulden. De regering zal een andersoortig beleid moeten voeren en niet op dezelfde voet doorgaan als haar voorganger. Samen zijn wij sterk, lijkt een vergeten slogan. De ontwikkeling van dit land zal alleen bereikt worden door eigen mensen in te zetten en hen te betrekken bij de oplossingen. Anderen gaan Suriname nooit kunnen ontwikkelen. Om IMF tegemoet te komen is de regering alvast gesprongen, maar de valutawet, het Crisis- en Herstelplan en de aangepaste begroting moeten nog ingediend worden bij De Nationale Assemblee. Het is springen in een leeg zwembad zonder rekening te houden met de hoogte en de diepte. 

Nita Ramcharan
Advertenties