Door inzet Brunswijk verrijst schoolcampus in Moengotapu
21 Feb, 03:15
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk leggen de eerste steen in Moengotapu voor een schoolcampus. (Foto: CDS)


Door een donatie via vicepresident Ronnie Brunswijk is het mogelijk geweest dat hij samen met president Chan Santokhi zaterdag de eerste steen heeft gelegd voor de bouw van een schoolcampus te Moengotapu. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur deelt mee dat voor de afronding van het scholencomplex er onderhandeld met de Islamic Development Bank. Volgens het staatshoofd wordt met de bouw een belofte gedaan tijdens de verkiezingscampagne ingelost. De donatie is gedaan door familie Ramawadh Doebe.

Het gaat in eerste instantie om zes lokalen en het streven is reeds in oktober met onderwijs te starten. De schoolcampus zal er zijn voor secundair en technisch onderwijs, meldt de Communicatie Dienst Suriname in een persbericht. Minister Levens spreekt van een fantastische stap in de ontwikkeling van alle kinderen uit het gebied die naar de middelbare school willen. Het geeft haar een prettig gevoel dat de leerlingen straks niet meer van Albina naar Tamanredjo hoeven om onderwijs te genieten. “Het wordt een groot complex waar we verschillende middelbare scholen zullen onderbrengen”,  zegt de onderwijsminister. Ze spreekt van beroepsonderwijs, een pedagogische opleiding, VWO, HAVO en mogelijk ook AMTO. Voor wat het laatste betreft, wordt nog nagegaan of dit op Moengotapu of Moengo komt.

Vicepresident Brunswijk is ingenomen met het moment. Er is jaren gewacht hierop in zijn geboortedistrict. Het stemt hem goed dat dit tijdens zijn periode als vicepresident gebeurt. “Ik ben blij voor de totale gemeenschap van Marowijne.” Hij kijkt net als minister Levens uit naar de opening van de school in oktober. Net als de onderwijsminister is ook Brunswijk van mening dat leerlingen die de verre afstand naar Tamanredjo moesten afleggen, nu dichtbij huis onderwijs kunnen genieten. Voor wat Tamanredjo betreft zegt de vicepresident dat er ook daar ontwikkeling komt. Hij kondigde alvast de start van het drinkwaterproject aldaar aan, over twee weken.

Santokhi en Brunswijk benadrukken dat voor de start van het middelbaar onderwijs in Marowijne alles in place gebracht moet worden, te weten: schoolvervoer, het docentenkorps, voorbereiden van de leerlingen, het curriculum en ICT. De president zegt dat ondanks de crisis projecten die moeilijk zijn om uit te voeren, uitgevoerd zullen worden. Indien het budget van de regering niet toereikend is, dan zal dat met donaties of steun van de private sector gebeuren. De eerste steen voor de bouw is volgens de president tevens de hoeksteen voor ontwikkeling van het land én de bouwsteen die wordt aandragen voor de ontwikkeling van het district Marowijne. Hij gaf aan dat er extra geïnvesteerd zal worden in gebieden en groepen die een achterstand hebben.