Dorpelingen zijn bruin kraanwater beu
26 Jan, 16:44
foto
Bewoners van Apoera, Section en Washabo hebben al een tijdje last van bruin water uit de kraan. (Foto: Vids)


Bewoners van Apoera, Section en Washabo hebben er genoeg van vuil water uit de kraan te krijgen. Ze kampen al een poosje met dit probleem. Volgens Carlo Lewis, dorpshoofd van Apoera, hebben veel mensen last van diarree. Hij vermoedt dat het komt door het vuile water.

Lewis ziet graag dat het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg het water onderzoekt op kwaliteit en betrouwbaarheid. De dorpelingen wenden zich volgens hem tot sociale media om hun frustraties te uiten. "De kleding van de mensen krijgt vlekken." Het dorpshoofd had het probleem als besproken met de vorige minister van Natuurlijke Hulpbronnen. En ondanks er was beloofd de kwestie aan te pakken, is er niets van terecht gekomen.

Bij sommige huishoudens in Washabo is het probleem al verholpen, maar anderen krijgen nog steeds vies water. Sergio Srisria, dorpshoofd van Washabo zegt dat de mensen naast diarree ook last hebben van braken. De dorpelingen wijten hun klachten aan het vuile water.

Celwin Jackson, coördinator van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) in Apoera, zegt dat hij geen klachten heeft gehad van de arts over diarree en braken. Hij zegt dat hij altijd klaar staat om problemen die te maken hebben met de waterleiding aan te pakken. Hij ziet graag dat de problemen, zo die er zijn, op de juiste plaats worden gedeponeerd.

Jackson legt uit dat SWM het productiestation in Apoera in 2016 heeft overgenomen van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Wat is overgenomen was een verwaarloosd waterstation en een slecht onderhouden distributienet. Het station is volgens Jackson aanzienlijk gerenoveerd en er wordt gewerkt aan het inlopen van het achterstallig onderhoud van het distributienet. "De bewoners werden vroeger dagelijks 12 uren voorzien van water en omdat er niet constant water door de buizen ging, is er vuil daaraan gaan vastzitten. Nu ze de hele dag water uit de kraan krijgen, raakt het vuil los, waardoor er bruin water ontstaat." Geduld is wat de SWM- coördinator de dorpelingen vraagt. Hij kan echter niet zeggen wanneer het probleem zal zijn opgelost.

Wednesday 03 March
Tuesday 02 March
Monday 01 March