Tesla Inc. groeit in 1 jaar tijd met 650%
12 Jan 2021, 18:36
foto
Elon Musk, CEO van Tesla Inc. heeft zich in een jaar tijd met zijn techbedrijven, in de toppositie van de miljardairslijst geplaatst.


Elon Musk is vanaf 7 januari de rijkste man in de wereld. Volgens de Bloomberg Billionaires Index en Forbes is hij ruim US$ 209 miljard waard. In januari 2020 was zijn vermogen nog geen US$ 30 miljard. Tesla Inc, de grootste producent van elektrische auto’s, waar hij medeoprichter en CEO van is, is het afgelopen jaar 650 procent in waarde gestegen. Dit heeft Musk naar de toppositie op de miljardairslijst geslingerd. Musk is de baas bij meerdere techbedrijven. Zoals SpaceX, een ruimtevaart bedrijf dat als ultieme doel heeft om de planeet Mars te koloniseren. Op dit moment wordt een prototype van het ruimtevaartuig Starship getest. Volgens het grootse plan moet een Starship minimaal honderd personen per keer van en naar de rode planeet kunnen vervoeren.

Musk schijnt niet erg onder de indruk te zijn van zijn astronomisch toegenomen rijkdom. "How strange. Well, let's get back to work …," reageerde hij op Twitter. Musk, geboren in Zuid-Afrika, maar die ook de Amerikaanse én Canadese nationaliteit heeft, heeft twee hoofdmissies. Het helpen gezond maken van de aarde en wonen op Mars.

Musk staat bekend om de technologische doorbraken in de financiële wereld, de auto industrie, ruimtevaart, robotics, energievoorziening, artificial intelligence en communicatie. Hij is oprichter, mede-oprichter, investeerder en CEO van meerdere bedrijven die in deze sectoren opereren. Om de zoveel tijd houdt de miljardair persoonlijk een presentatie voor aandeelhouders en andere geïnteresseerden over de vorderingen van elk bedrijf. Met SpaceX worden de eerste stappen gemaakt voor reizen naar Mars. De maan wordt een tussenstation.

Met Starlink is hij bezig een netwerk van satellieten om de hele aarde te brengen; supersnelle internet zal overal, ook op de meest ontoegankelijke plekken aanwezig zijn. Met de Boring Company wil hij met een netwerk van hyperloops (speciale tunnels waarin hoge snelheden voor transportmiddelen mogelijk zijn) wachttijden en files tot het verleden laten behoren en 'lightning fast travel' mogelijk maken. Met Neuralink wordt een apparaat ontwikkeld waarmee mensen via de hersenen met "slechts een gedachte" computers en andere apparaten kunnen besturen. Voor mensen met een prothese is dit een goede uitkomst. Met SolarCity (onderdeel van Tesla Inc) produceert hij energiebronnen voor huizen en ondernemingen in de vorm van daken en dakpannen die zonne-energie opslaan en Power Walls, een enorme batterij waarop een deel of heel het elektrisch huishouden kan draaien.

De meest waardevolle onderneming op dit moment is Tesla Inc. Het is vernoemd naar de uitvinder en elektrisch ingenieur Nikola Tesla. Hoewel er meerdere bedrijven bestaan die elektrische auto’s produceren is er niet een zo ver gevorderd als Tesla Inc. De line up bestaat uit Model S, Model 3, Model X en Model Y (ook wel S3XY genoemd) de Cybertruck (pickup) en de Tesla Semi (vrachtwagen). De laatste twee gaan later dit jaar en volgend jaar in productie. Het bedrijf dat vorig jaar nog geen US$ 50 miljard waard was, is door de technologische doorbraken en de verhoogde productie en de goede vooruitzichten nu ruim US$ 700 miljard waard. Hoewel het bij lange na nog niet tipt aan de productiecijfers van de traditionele autobouwers, is Tesla Inc. het meest waardevolle autobedrijf in de wereld. Tesla heeft nog geen 500.000 auto’s gebouwd en geleverd het afgelopen jaar tegenover de jaarlijkse 10 miljoen van autoreus Toyota.

De hele vloot rijdt op lithium batterijen en kunnen "fully charged" bijna dezelfde afstand afleggen als de traditionele wagens met een volle tank. Het opladen van de auto kan thuis gebeuren en is net zo simpel als een mobiel chargen; via een kabel aan de wand. De auto’s worden net als een 'app' online om de zoveel  tijd geüpdatet. Een Tesla kan sneller optrekken en zoals de periodieke testraces aan tonen, wint hij ook nog van de traditionele racewagens. De auto’s droppen nog langzaam in prijzen. De goedkoopste kost US$ 35.000 en haalt 400km als hij is vol gecharged.

De batterijen worden door Tesla zelf ontwikkeld en de productie wordt uitbesteed aan Panasonic. Vorig jaar is er weer een doorbraak geweest: er kan 5 maal meer energie opgeslagen worden in de nieuwe batterijen. De '4680 batterij' zoals het wordt genoemd (46 mm in diameter en 80 mm hoog) maakt het mogelijk dat de volgende geproduceerde auto’s grotere afstanden kunnen afleggen. De nieuwe batterij is ook jaren langer bruikbaar. De wagens worden door geavanceerde robots gebouwd in gigantische factorijen (gigafactories) in Amerika en China. Er is nog een in Duitsland in aanbouw. De vooruitgang in batterij- en productietechnologie moeten Tesla auto’s de komende jaren goedkoper maken. Tesla Inc. heeft geen marketingbudget, maakt geen commercials en heeft geen dealerships. De auto's zijn wel op verschillende plekken te bezichtigen, in een mall bijvoorbeeld. Een Tesla is alleen online te bestellen.

Een Tesla voertuig rijdt geruisloos en is in staat zichzelf te besturen. De Full Self Drive technologie ontwikkelt zich ook razendsnel. Eigenaren maken gretig gebruik van de mogelijkheid dat hun auto zelf gaat parkeren of hen komt ophalen op een bepaalde plek, vooral als het regent. Het komt vaker voor dat eigenaren die lange afstanden moeten afleggen, gewoon slapen tijdens de rit en het rijden aan de wagen overlaten. Dit gaat niet altijd vlekkeloos. Maar nieuwe  toepassingen dienen zich al aan: zelfrijdende taxi’s  en zelfrijdende delivery wagens. Omdat de wagens ook geen traditionele motor nodig hebben, wordt de motorkap als extra bak gebruikt.
Een Tesla auto heeft dus ook geen uitlaatsysteem; zero emissions. Door het ontbreken van vele bewegende delen die veel aandacht van monteurs vereisen, is de auto goedkoper in onderhoud. De auto kan op zich letten. Door de Sentry Mode, een ingebouwd camerasysteem, zijn veel gevallen van vandalisme en diefstal voorkomen of opgelost.

Advertenties