Foto's van oud-ministers prijken op muur OW
12 Jan, 08:52
foto
Minister Riad Nurmohamed (rechts) en oud-minister Cyrill Ramkisor hebben de foto's van bewindslieden op Openbare Werken onthuld. (Foto: René Gompers)


Het ministerie van Openbare Werken wordt ‘gediversifieerd’ en politieke partijen moeten niet langer ministers aanstellen om populistische redenen. Dit heeft minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken meegedeeld bij de onthulling van de foto's van zijn voorgangers. Hoewel de geschiedenis van het ministerie in 1855 begint, heeft Nurmohamed ervoor gekozen om alleen de ministers vanaf 1975 te gedenken. “Het zijn er twintig maar als je van het verkiezingscyclus van 5 jaren uitgaat, zou je theoretisch negen moeten hebben,” merkt hij op. “Dus iets is hier niet goed gegaan.”  

“In eerste instantie zijn politieke partijen hiervoor verantwoordelijk omdat zij de kandidaten voordragen ” vervolgt Nurmohamed. “De partijen moeten doen aan scholing, aan een goede selectie van hun kandidaten en niet om populistische redenen iemand zetten. Dit is de oproep die ik doe want het kost ons heel veel. Elke minister die komt en gaat, kost de Staat heel veel geld, geld dat we voor iets anders kunnen gebruiken. Wat niet moet gebeuren is dat we de komende 50 jaar weer 20 ministers gaan hebben.”  

De foto’s zijn maandag door Nurmohamed en oud-minister Cyrill Ramsikor onthuld. Ramsikor is tussen 1985-1986 bewindvoerder geweest. Hij hoopt dat de goede oude tijd terugkomt waarbij afgestudeerden terugkeerden naar Suriname (hij is 1960 teruggekomen) omdat het werk hier beter betaalde dan in Nederland.  Nurmohamed heeft aangeven dat er heel wat veranderingen zullen komen op het ministerie om weer efficiënt en een ware autoriteit te zijn. De betaling van medewerkers en de uitvoering van beleid zouden ook veel beter kunnen zodra het apparaat gesaneerd kan worden. Het leeuwendeel van het budget wordt door salarissen opgeslokt.

Er komt ook ‘diversificatie’ kondigt Nurmohamed aan: “Dit ministerie heeft een soort label. We hebben hele goede stappen gezet om die label weg te halen. We gaan diversificatie introduceren. U gaat binnenkort veranderingen zien. Leuk of niet, ik ga het moeten doorvoeren. Het ministerie is voor het land, voor alle districten. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het ministerie voor iedereen beschikbaar is in het land.”

Nurmohamed  bedankt al de gewezen ministers voor hun diensten. Hij vindt dat het tijd is voor een vrouwelijke minister van OW.  “Misschien een oproep aan de politieke partijen om vrouwelijke ministers voor te dragen,” merkt hij op. “We hebben ze wel op andere ministeries gezien. Er zijn ingenieurs, doctorandussen, meesters die vrouwen zijn. Het kan dus wel. Een oproep aan de vrouwen om wat harder te gaan werken op dit vakgebied.”

Op de muur ontbreken foto’s van  2 oud-ministers. Het ministerie heeft geen portretten kunnen vinden van Achmed Karamat Ali (minister van 1973 tot 1980) en Willy Chin Joe (minister  tussen 1983 en 1984). Het ministerie vraagt de samenleving  om helpen aan de foto’s te komen.

René Gompers
Advertenties