Column: Politieke Borrelpraat 644
03 Jan, 22:35
foto


“Happy New Year to you all.”
“Yeah, proost.”
“Hoe vonden jullie al die mooie nieuwjaarswensen van politieke toppers in de media?”
“Zoals gewoonlijk, gebruikelijk en verwachtbaar: mooi, leuk, schitterend, prachtig, hoopgevend, ambitieus, geweldig, bemoedigend…”
“Vol met: we zullen, we moeten, we gaan, we hopen, we verwachten…”
“Ach, jij weer met je negatieve, verdeeldheid zaaiende dingen. Daar ga ik m’n energie echt niet aan besteden.”
“Ik zeg: PVB in plaats van PVD; dat betekent: Politici Vol Babbels i.p.v. Politici Vol Daden.”
“Jij bent een van die babbelaars zonder daden.”
“Klopt helemaal, daarom kan ik het zeggen, maar ik vecht ertegen. Als ik het voor het zeggen had, zou ik nu al enkele maatregelen afkondigen voor de vuurwerkperiode aan het eind van dit nieuwe jaar.”
“Ha, ha, over babbelarij gesproken. Laat horen welke maatregelen.”
“Als eerst: eind 2021 wordt de vuurwerkperiode: donderdag 30 december, vrijdag 31 december en zaterdag 1 januari van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds. Klaar, geen geschiet meer.  Overtreding: boete tot max US$ 100 in SRD tegen de CBvS-koers.”
“En ook de brandweer zal de boetes mogen opleggen.”
“Hemeltje, dit zullen vooral de vuurwerkimporteurs niet leuk vinden.”
“Daarom moeten ze nu al gemeld worden, zodat ze geen 20 of meer containers van dit vuurwerkspul gaan importeren.”
“Ik ben het hiermee eens. We kunnen niet ter wille van op winstbejag uit zijnde kapitalisten elk jaar weer zoveel deviezen verbranden, geluidsoverlast tot in de kleine uurtjes bij mens en dier veroorzaken, minstens een half dozijn vuurwerkslachtoffers riskeren, en een vervuilde stad achterlaten.”
“Geef het volk vermaak en bonussen, dan hou je hem en de bisnis zoet. Ja toch?”
“En ik vind dat ondernemers die op 30 of 31 december bij hun winkel of zaak tientallen meters lange pagara’s afschieten, binnen vier uren na afschieten die rommel zelf moeten hebben opgeruimd. Boete: tegenwaarde van US$ 500.”
“En de burgers die op straat en op de bermen voor hun huis afschieten hebben uiterlijk tot 1 januari zes uur in de middag de tijd om alles op te ruimen, anders een boete van US$ 50 tegen dagkoers, meteen te betalen, anders wordt die met 50% verhoogd.”
“En die ziekelingen die met vuurwapens in de lucht schieten?”
“Meteen opsluiten, en als het geüniformeerden zijn: op staande voet ontslag. Ben je helemaal van de ratjes besnuffeld!”
“Ja, ik ben het eens met deze voorstellen, want ik schiet toch niet.”
“Alleen met zware boetes disciplineer je dit hardhorend en eigenzinnig volk. Anders luisteren ze niet, althans een bepaald deel vooral.”
“Ach, laat dat ‘bepaald deel’ maar zijn gang gaan, anders stemt het niet meer op ons.”
“Daarom vind ik dat clusterteam dat restaurants en andere eetgelegenheden langsgaat een goed voorbeeld. Waarom kan dat ook niet in het verkeer?”
“Hoe?”
“Begin na het ingaan van de avonklok. Een politiewagen rijdt rustig met zwaailichten vanuit rotonde Poelepantje naar rotonde Lala Rookh/OW en een andere tegelijkertijd van Lala naar Poele. De ene blijft een tijdje midden op de kruising bij het stoplicht Coesewijnestraat staan, de andere op en van de rotondes en zo voort.”
“Ja, goed man. En zo rijdt een ander tweetal vanuit dat stoplicht naar de rotonde Latour en terug, en zo voort.”
“En idem ook zo de hele dag door op de dodenwegen, zoals de Oostwest-oost, de Afobakaweg en de Ringweg. Wie de politiewagen die daar met zwaailichten 60 km rijdt in volle vaart passeert, is faya.”
“Zo breng je ordening in een land, met Doewet en niet met Babbelet, Praatet, Kletset en Leuteret.”  
“En hoe brengen we ordening in die monetaire chaos met stijgende koersen voor de US-dollar?”
“Luister wat de president zegt: de oorzaak is dat vasthouden van die 19.5 miljoen euro op Schiphol. Als dat vrijkomt, zijn we gered, want dan kunnen we die berg euro’s hier weer via die China Bank in US dalla omwisselen.”
“En waarom kan die 19,5 miljoen niet vrijkomen?”
“Omdat die bakra’s niet kunnen hebben dat we op eigen houtje vooruitkomen en ze ons op allerlei manieren dwarsliggen om ons weer klein te krijgen.”
“Geklets! Paars gebral om het afgelopen falen en diefstal van de kasreserve goed te praten.”
“Ja, mooi, ga maar slaven van de oranje-diaspora spelen, hun euro’s gaan alleen onder strenge voorwaarden hierheen kunnen komen.”
“Desnoods, maar dat is nog altijd beter dan die paarse plunder- en oplichtersbende.”
“Heren, heren, laat politieke kleuren ons geen ruzie doen krijgen. Die 19.5 miljoen komt pas vrij als wij de herkomst van die euro’s kunnen aangeven, dus van wie die euro’s zijn.”
“Maar waarom worden die namen dan niet doorgegeven? Dat heeft de RBL toch ook gedaan en hun miljoenen euro’s zijn toch vrijgegeven?”
“Misschien omdat bij die 19.5 miljoen bepaalde politieke toppers onder zijn?”
“So what. Als ik als topper of wopper kan aantonen dat ik die euro’s legaal heb verdiend, is er toch geen vuiltje aan de lucht?”
“En als je dat niet kan aantonen?”
“Tja, da mi klem.”
“Dus door jou en nog een paar anderen te beschermen, is de hele samenleving in een dollartekort gedompeld en wordt de schuld daarvan aan speculanten, cambio’s en straatwisselaars gegeven.”
“Dus in feite legt dit bloot dat een groot deel van onze economie draait of draaide op de inflow van de in dollars omgewisselde illegaal verdiende euro’s. Die omgewisselde dollars kon je dan tegen een hogere koers dan de CBvS-koers  bij de cambio’s kopen, omdat onze moederbank geen US-dollars tegen die luchtledige koers van 14 beschikbaar kan stellen.”
“Dus die ‘berg’, dat overschot aan euro’s hier te lande, bestaat voornamelijk uit illegaal verdiend geld.”
“Zo te zien, want als het allemaal legaal verdiende euro’s waren, kon daarmee zowat van alles gekocht worden wat je ook met US-dollars kan kopen.”
“Maar nu Oranje aan de macht is, kunnen die Paarse namen toch vrijgegeven worden?”
“Ha, ha, ben jij zo naïef om te denken dat daar alleen maar paarse namen onder vallen? Drink maar rustig door, maar onthoud: geloof juist wat politici niet zeggen en geloof juist niet wat ze wel zeggen. Proost.”

Rappa
Advertenties