Ondanks pandemie meer doden door vliegtuigongelukken
03 Jan, 00:57
foto
Het aantal vluchten in 2020 is sterk gedaald door de pandemie van het coronavirus, waarbij vliegtuigen wereldwijd aan de grond zijn gezet. (Foto: Reuters)


Anders dan de meesten hadden verwacht zijn in 2020 meer mensen omgekomen bij commerciële vliegtuigcrashes, ondanks dat het aantal vluchten als gevolg van de pandemie is teruggevallen. Het Nederlandse luchtvaartadviesbureau To70 ontdekte dat vorig jaar 299 mensen omkwamen bij commerciële ongevallen, tegen 257 in 2019.

Dit ondanks een sterke daling van het aantal vluchten door de beperkingen van Covid-19. Trackingsite Flightradar 24 meldde dat commerciële vluchten vorig jaar met 42% waren gedaald.

Volgens een verklaring van To70 zijn de cijfers inclusief alle sterfgevallen als gevolg van ongevallen met grote passagiersvliegtuigen - inclusief daden van onwettige inmenging, zoals het neerschieten van vliegtuigen.

Hun cijfers voor 2020 omvatten het neerschieten van een vlucht van Ukraine International Airlines door Iraanse strijdkrachten in januari 2020. Iran is van plan US$ 150.000 uit te keren aan de families van elk van de 176 mensen die zijn omgekomen. Deze crash eiste meer dan de helft van alle doden bij vliegtuigcrashes vorig jaar.

Het omvat ook de dood van 98 mensen in mei toen een vlucht van Pakistan International Airlines (PIA) neerstortte in de stad Karachi. Een eerste rapport gaf de schuld voor het ongeval aan een "menselijke fout".

To70 constateerde dat het aantal ongevallen is gedaald tot 40 van een totaal van 86 vorig jaar. Slechts vijf van die 40 ongevallen waren dodelijk.

Maar hoewel het adviesbureau zei dat het aantal dodelijke ongevallen "vergelijkbaar is met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar", waarschuwde het dat het gebrek aan vluchten een "aanzienlijke" impact heeft gehad op de prestaties van bemanningen, door te zeggen dat "vaardigheidsverlies wordt erkend als een kritiek punt voor onze industrie nu we terugkeren naar de normale bedrijfsvoering".

Het veiligste jaar ooit voor de luchtvaartindustrie was 2017. Er waren dat jaar geen dodelijke ongelukken met passagiersvliegtuigen en slechts twee dodelijke ongevallen met regionale turboprops die resulteerden in 13 doden.
Advertenties