Srefidensi monument Struikelblok terug bij het fort
28 Jun 2011, 08:30
foto


Het Srefidensi monument ‘I ♥ Su’ van kunstenaar George Struikelblok bij Fort Zeelandia komt terug op de oorspronkelijke plaats. Ditmaal is het object opgetrokken uit beton zodat het beter bestand is tegen weer en wind. Zondag legde Struikelblok de laatste hand aan het levensgrote kunstwerk. Nog niet bekend is wanneer de feestelijke presentatie plaats vindt.

In de nacht voorafgaand aan de laatste Srefidensi Dey in november 2010 werd de vorige, houten versie van het monument naast het fort aan de oever van de Surinamerivier geplaatst. Door zon, regen en wind heeft het werkstuk uiteindelijk slechts vier maanden stand gehouden.

Vooral ook onder invloed van de vele aandacht voor het kunstobject ontstond het plan om een nieuwe versie te maken. Volgens Struikelblok zelf vormen de ”vele foto’s, krantenberichten, mailtjes, filmopnames en schoolbezoeken daarvoor het overtuigende bewijs”. Daarom werd een verzoek gedaan aan het Directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling om een betonnen monument te realiseren. Mede dankzij de ondersteuning van Vensur, de Centrale Bank van Suriname, Atelier Struikelblok, Readytex Art Gallery en Kuldipsingh Equipment NV is het gelukt om het monument opnieuw in elkaar te zetten.

Struikelblok kwam in 2006, na afloop van een succesvol landelijk project rond de viering van 30 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname, op het idee om een symbolisch Srefidensi-kunstwerk te maken. Zijn doel was om het nationale gevoel te verstevigen dat volgens hem “uiteindelijk moet leiden tot natievorming”. Een tijd lang vormde deze leidraad de basis van elke schets die hij maakte.

Advertenties