Amoksi wil niet zeggen of hij vertrouwen heeft in Prade
20 Nov, 13:57
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) wil zich niet uitlaten over of hij vertrouwen heeft in korpschef Roberto Prade. Hij wil zich niet eraan wagen, antwoordde hij op een regeringspersconferentie vandaag. Hij merkt op dat president Chan Santokhi heeft aangegeven in De Nationale Assemblee dat de dienst doorgelicht wordt. Hetzelfde geldt ook voor de veiligheidsdiensten, waarbij vervangingen zijn aangekondigd. Het rapport is af en intussen aan de president overhandigd door commissievoorzitter Sharma Lakhisaran, directeur Juspol. De verdere stappen worden op basis daarvan ondernomen. 

Amoksi betreurt het dat notulen van een vergadering van de screeningscommissie met procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zijn uitgelekt. Hij weet niet hoe dat komt. In die vergadering zou de pg gezegd hebben dat de korpsleiding dringend vervangen moet worden. Ook de namen van politietoppers August van Gobbel, Henry Seedorf, Raoul Hellings en Sergio Gentle worden negatief genoemd. De notulen zijn voorgelezen in Ocer woensdag tijdens een kadermeeting van de NDP. De Surinaamse Politie Bond heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat er tweedracht wordt gezaaid binnen het korps. Het bestuur is niet te spreken over de gang van zaken.

Over de lichting 2019/2020 van 174 politie-rekruten zegt de minister dat er veel haken en ogen zijn geconstateerd. Mensen zijn toegelaten zonder de minimumvereiste Mulo. Er zijn mensen bij met een lbgo of een getuigschrift. Ook zijn personen in de lichting die tijdens de sollicitatieperiode al de maximumleeftijd van 28 jaar hadden bereikt. Anderen hebben medische en psychologische testen niet gehaald. Ook milieu- en antecedentenonderzoeken zijn negatief of niet verricht. Sommigen zijn niet gescreend tijdens de werving en selectie omdat ze daarna zijn toegelaten. Ook zijn personen in de lichting die in verzekering waren gesteld. De mensen worden weer gescreend. De lichting 2020/2021 is aangehouden omdat volgens de minister min of meer dezelfde mankementen zijn geconstateerd. 

Wat de motie betreft die aangenomen is op de ledenvergadering van de Politiebond, zegt Amoksi dat alle punten doorgenomen zijn met het bestuur onder leiding van Hellings. De bevordering van onder-inspecteurs moet uiterlijk in december plaatsvinden. De looneisen zullen in januari aan de orde komen. Hellings heeft meegedeeld op de persconferentie gisteren dat maandag de ledenvergadering hervat wordt, waarbij de besluiten worden besproken. Dan zal bepaald worden welke stappen ondernomen zullen worden.
Advertenties