VS benoemt eerste ambassadeur voor Venezuela in tien jaar
19 Nov, 10:40
foto
De nieuwe Amerikaanse ambassadeur voor Venezuela zal opereren vanuit het naburige Colombia. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) heeft zijn eerste ambassadeur voor Venezuela in 10 jaar benoemd. De benoeming komt ondanks dat Washington geen diplomaten heeft op de ambassade in Caracas door een verstoorde relatie.

De benoeming van James Story als ambassadeur werd woensdag bevestigd door een stemming van de Amerikaanse Senaat. De inwoner van South Carolina zal zijn baan vervullen vanuit de hoofdstad van het naburige Colombia, nu Venezuela een historische economische en politieke crisis doormaakt.

De VS en Venezuela hebben geen ambassadeurs uitgewisseld sinds 2010, toen de betrekkingen onder de overleden president Hugo Chávez begonnen te verzuren. De twee naties hebben vorig jaar de diplomatieke banden volledig verbroken en elk hun diplomaten teruggetrokken kort nadat Washington de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó had gesteund als de leider van het land.

Story (50) zal waarschijnlijk een sleutelrol spelen bij het begeleiden van het Amerikaanse beleid ten aanzien van Venezuela tijdens de overgang van de verkozen president Joe Biden. De overwinning van Biden heeft tot discussie geleid onder degenen die de harde benadering van president Donald Trump steunen om zijn Venezolaanse tegenhanger Nicolas Maduro te isoleren en anderen die zeggen dat het tijd is voor een nieuwe koers.

De critici zeggen dat zware sancties er niet in zijn geslaagd om Maduro van de macht te verwijderen, waardoor Venezuela wordt opengesteld voor Amerikaanse concurrenten zoals China, Rusland en Iran, terwijl het leven moeilijker wordt voor miljoenen inwoners van de Zuid-Amerikaanse natie. De VS leidt een coalitie van tientallen landen die Maduro hebben afgewezen na zijn verkiezing in 2018 voor een tweede termijn in een stemming die Washington frauduleus noemde.

De VS heeft sindsdien Maduro, zijn binnenste cirkel en het door de staat gerunde oliebedrijf zwaar gesanctioneerd in een poging hen te isoleren. De regering-Trump bood ook een beloning van US$ 15 miljoen voor de arrestatie van Maduro nadat een Amerikaanse rechtbank hem had aangeklaagd wegens drugs.
Advertenties